Manastirea Stavropoleos

Ioanichie arhimandritul a zidit mai intai un han, pentru calatori si negustori, iar in anul1724, Biserica Stavropoleos si langa ea staretia si chilii pentru monahi. Lucrarile s-au incheiat la 30 octombrie 1724, dupa cum arata pisania in limbile romane si greaca, asezata deasupra intrarii, “in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat si sub pastorirea mitropolitului Daniil, cu toata cheltuiala arhimandritului Ioanichie din Ostanita”. Intre anii 1730- 1731 bisericii i se adauga absintele laterale, i se mareste altarul si pe latura de vest se ridica absidele laterale, i se mareste altarul si pe latura de vest se ridica un pridvor pe coloane.

La 8 noiembrie 1733 – cum sta scris in pomelnicul de la Proscomidie – lucrarile s-au incheiat, dand lacasului forma actuala. Pictura si decoratia in piatra se pastreaza in mare parte si astazi. Prin Legea secularizarii averilor manastiresti viata monahala inceteaza si sfantul lacas va fi preluat de Comisiunea Monumentelor Istorice, care va infiinta aici un atelier de restaurare a obiectelor bisericesti. La inceputul secolului al XX-lea, in locul vechilor cladiri din incinta se ridica clopotnita si cladirile care adapostesc staretia, cancelaria, chiliile, colectia, biblioteca si trapeza.
Intre anii 1890 si 1940 biserica a fost inchisa, iar prin purtarea de grija a pr. Dumitru Iliescu Palanca si a epitropului Octavian Dobrin a fost resfintita in anul 1940, la praznicul Sfantului Nicolae.
In naosul bisericii, langa proschinitar, intr-o raclita, se afla particee din moastele unor sfinti cinstiti in Biserica Rasariteana: Sf. Ap. Andrei si Petru, Sf. Ignatie Teoforul, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Mare Mucenic Pantelimon, Sf. Teodor Stratilat si Sf. Sfintit Mucenic Haralambie.

In sculptura pridvorului se evidentiaza balustrada, o remarcabila realizare a artei medievale romanesti.


Ansamblul Stavropoleos apartine stilistic epocii postbrancovenesti, fiind prin decoratia in piatra, mobilier, pictura murala interioara si exterioara, expresia unitara a acestei perioade din istoria artei romanesti.


Insemne pe pietre


Bibliotea Manastirii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *