Planul Z

Compilație de articole și cercetări asupra subteranului Bucureștiului.

În Palatul Adevărul de pe strada Constantin Mille am găsit un mănunchi de ziare, majoritatea datând imediat după 1989. Într-unul dintre ziare, respectiv “Tineretul Liber”, am citit un articol despre investigațiile unui grup de profesioniști militari în subteranele Bucureștiului. Ampla relatare se dezvoltă pe durata a mai bine de trei publicații ale ziarului. Mai jos se pot găsi primele trei părți din articolul “ORAȘUL” DE SUB ORAȘ” realizat de Horia Alexandrescu (ziarele din 28, 30 si 31 ianuarie 1990):

 

 

 

În ziarul Evenimentul Zilei din 9 iulie 1993, Mirel Curea a semnat un articol cu titlul “Planul Z a funcționat pînă la deciderea judecării cuplului”. Cu sprijinul domnului Curea, am reușit să arunc o privire în arhiva redacției pentru a readuce în atenție toate articolele pe care le-a scris pe această temă.

 

Așa cum am promis cititorilor noștri în numărul trecut, continuăm seria documentelor ultrasecrete privind evenimentele din decembrie 1989 cu publicarea schemei canalelor subterane prin care soii Ceaușescu puteau ieși într-un caz de forță majoră din Comitetul Central și două (“Luceafărul 1” și “Venus 2”) din cele patru variante de ieșire din București. Din lipsă de spațiu, celelalte două variante (“Saturn 3” și “Soarele 4”) vor fi publicate în ziarul de mâine. Pentru ca lucrurile să fie clare, conform planului “Z”, de la Comitetul Central, prin sistemele subterane special amenajate, trebuia să se ajungă într-unul din cele patru puncte figurate (conform celor patru variante de deplasare prin subterane). De aici existau patru variante (fiecare cu două trasee) de ieșire din București, de unde deplasarea se făcea pe unul din cele cinci itinerarii din schema de principiu. Din momentul staționării într-una din zonele de dislocare de bază sau de rezervă, după necesități se putea trece la executarea planului “ZZ”. Potrivit acestuia, familia prezidențială trebuia scoasă din țară prin mai multe variante cu concursul unor forțe străine angrenate în planul “ZZ” conform înțelegerilor avute prealabil cu conducerile statelor respective. Pentru a nu se crea probleme cu implicații diplomatice internaționale, nu insistăm asupra acestei ultime etape. Afirmăm însă cu toată răspunderea că este imperios necesar ca parlamentarii ce se ocupă cu elucidarea evenimentelor din decembrie ’89, să cunoască detaliile planului “ZZ”, pentru a putea elucida în acest mod posibil misterul teroriștilor.

Revenind, trebuie spus că, pentru fiecare etapă a traseului general, exista un plan-detaliu pe etapă care prevedea ofițerii, atribuțiunile și dotarea lor necesară până la punctul în care misiunea era preluată de alte echipe. În ziua de 22 decembrie planul a funcționat și toate echipele cu dotările respective au fost la posturi, inclusiv pe itinerarele subterane. Privitor la dimineața zilei de 22 decembrie, extrem de important este faptul că, conform documentelor și relatărilor pe care le deținem retragerea blindatelor la ora 10,30 din zona Comitetului Central a fost pe punctul de a anula posibilitatea aplicării planului de salvare a cuplului Ceaușescu. De aceea spuneam în numerele trecute că ar fi extrem de important de cunoscut numele ofițerului care a decis cu riscuri imense să saboteze planul “Z” în acest mod.Încurcătura imensa provocată de acest ofițer a fost însă reparată de către generalul Victor Atanasie Stănculescu care a chemat două elicoptere pentru evacuarea pe cale aeriană. Unul singur a putut să-și execute misiunea celălalt, fiind în imposibilitate de a se așeza pe acoperișul CC din cauza antenelor. Se vede clar din cartușul planurilor celor doua variante de deplasare către ieșirea din București că la rubrica “conducere” erau prevăzute exact două elicoptere. Cu puțin înainte se ceruse printr-un alt ordin aducerea a cinci elicoptere din escadrila prezidențială prevăzute în același cartuș la rubrica “transport aerian-pază”. Toate acestea conjugate cu faptul că soții Ceaușescu au ajuns în localitatea Târgoviște ne face să credem în ipoteza că planul “Z” a funcționat până cu puțin timp înainte de decizia judecării celor doi.

 

Buncărul de sub Opera Română

 

Compilație & foto: Alex Iacob

 

9 Replies to “Planul Z”

  1. Raspunsul la aceasta intrebare este subiectul meu pentru un viitor articol. Ce-ti pot spune este ca erau trei intrari oficiale: ASE, Institutul de matematica si Biserica Otetari (plus o a 4a intrare: fostul Comitet Central)

  2. Raspunsul la aceasta intrebare este subiectul meu pentru un viitor articol. Ce-ti pot spune este ca erau trei intrari oficiale: ASE, Institutul de matematica si Biserica Otetari (plus o a 4a intrare: fostul Comitet Central)

  3. ma luati cu dumneavoastra si cu comentariul dumneavoastra a fost6 publicat respect maxim traiti-ar tie neamurile toateeeeee barosane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *