Piata I.C. Bratianu si Piata Academiei

Piata I.C.Bratianu si monumentul (zona Universitatii)
Trecuseră deja 11 ani de la trecerea în nefiinţă a unui mare om, I.C. Brătianu când s-a hotărat prin subscripţiune publică să se ridice un monument în memoria sa. A fost ales locul de la confluenţă celor două bulevarde Colţei şi Carol I.

Monumentul a fost proiectat de către Petre Antonescu şi executat de sculptorul Ernest Dubois. Finalizat în 1903 era înalt de aproximativ 9 metri, avea la bază un postament circular, iar soclul era flancat de patru personaje şezând. În faţa lui, pe soclu era dăltuit textul: „Prin mintea, prin inima şi braţele noastre. 1851”. Spre acest text priveau trei personaje, o femeie arătând cu mână stângă inscripţia celor doi copii care o însoţeau. Sub acest grup, pe o placă de marmură neagră erau scrise cuvintele: „Lui Ion C. Brătianu. 1903”.

În spatele statuii, pe soclu era un personaj, un bărbat înaripat iar sub el o ramură de măslin şi anul 1877. Două basoreliefuri flancau părţile laterale. Sus pe soclu, un grup format din o femeie, simbolizând biruinţa, ţinea steagul tricolor, având alături pe Ion C. Brătianu în postura de orator cu mâna îndreptată spre dreapta, iar cel de-al treilea personaj, un soldat în uniforma şi cu raniţa model 1877, privea concentrat spre steagul tricolor.

Monumentul cinstea astfel omul Brătianu cât şi faptele lui. Fiind aşezat în centrul Bucureştiului a devenit repede un reper pentru protipendada acelor timpuri. La puţin timp după venirea comuniştilor (în 1948) s-a decis că statuia nu mai reprezintă interesele românilor şi ale luptătorilor de clasă. Astfel s-a hotărât ca ea să fie delocată şi probabil distrusă. Mai mult, tramvaiele ce în urmă cu puţin timp ocoleau elegant monumentul au ajuns să strivească sub roţi jumătate de veac de istorie. (sursa)


Piata Academiei si statuile

Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul este cea mai
veche statuie din oras reprezentand o personalitate.
In fundal Biserica Rusa Sf. Nicolae (Biserica studentilor)

2 thoughts on “Piata I.C. Bratianu si Piata Academiei

  1. Daca nu ma insel, sculptorul Ernest Dubois este acelasi care a mai realizat monumentul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino din Gradina Icoanei si statuia lui Eugen Carada de pe Lipscani.

  2. Daca nu ma insel, sculptorul Ernest Dubois este acelasi care a mai realizat monumentul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino din Gradina Icoanei si statuia lui Eugen Carada de pe Lipscani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *