În memoria lui Gabriel Constantinescu, camarad de-al nostru

Cu Gabi am fost prin multe locuri. Ne-a apropiat pasiunea pentru Iulia Hașdeu și anumite investigații legate de poveștile din Bellu. El e omul care s-a preocupat destul de mult de recondiționarea templului spiritist, așa cum i se mai spune cavoului tinerei scriitoare, și de repunerea în valoare a personalității ei. După aceste schimburi de experiențe au urmat expediții grozave în Hotel Muntenia, Hotel Dunărea și în alte locuri din afara capitalei. El mi-a pus primul dslr în mână, un Canon 300D, cu care mi-am dus la finalizare multe explorări. În noiembrie 2011, însă, Gabi a căzut în acel somn, de care cu toții ne ferim. 
Am vrut să folosesc această ocazie de a-l aminti și să arat că materialele pe care le-a lăsat prietenilor săi drept moștenire pot fi valorificate și putem stoarce din ele cât mai multe povești.
M-am uitat în Planul cadastral din 1911 pe care l-am primit și am vrut să găsesc clădirea de pe Lipscani 26, în care am intrat zilele trecute. Am observat că, la acea dată, figura sub numerele 16-18, fiind sub proprietatea domnilor Moise(?) și Solomon Halfon. Despre Moise (dacă am descifrat corect) nu am găsit nimic. Solomon Halfon, în schimb, a fost un mare bancher evreu de rit spaniol cu o generoasă influență politică în perioada pașoptistă. Sub lumina acestor noi descoperiri, imobilul din actualul Lipscani 26 capătă  trăsături aparte.
Există posibilitatea unei coincidențe sau a unei erori de date, întrucât Solomon Halfon a murit în 1862, iar casa a fost construită în 1884. În orice caz, unul din fiii săi se numea tot Solomon, iar acesta a avut un alt rol important de jucat pe scena economică a României. 
Completez cu câteva informații: Frédéric Damé a fotografiat în 1906 Banca L. Berkowitz, situată pe colț cu Smârdan (foto). În stânga ei nu apare masiva clădire din Lipscani 26. Se poate ca primul nivel să fi fost construit în 1884, iar urmatoarele după 1911, anul Planului cadastral (indicativul a însemnând un singur nivel).
Bancherul Solomon Halfon (1790-1862) a fost unul dintre evreii care au sprijinit cu entuziasm revoluția de la 1848 și grupările politice care au dus la unirea principatelor (trag atenția asupra societății secrete Frăția). Evreul de rit spaniol a fost fondatorul Băncii Halfon și un bun prieten cu Hillel Manoah, un alt mare bancher. Fiii lui Solomon Halfon – Avram, Iosef Nissim și Solomon I. – au continuat dinastia de bancheri evrei români. Astfel că, Solomon I. Halfon (1846-1913) a fost fondatorul Băncii Comerciale Române și a primit Crucea ofițerilor. Mai mult de atât, fiul celebrului bancher a primit titlul de Comandor din partea lui Carol I, iar soția lui a devenit doamnă de onoare în suita reginei Elisabeta. Ce-i drept, casa de pe Lipscani 26 a fost însuflețită de persoane marcante din istoria noastră. Indiferent de cum arată și în ce stare e, avem dreptul de a cerceta aceste aspecte. Poate în acest fel ne vom reforma viziunea despre imobilele părăsite din centrul vechi.

11 Replies to “În memoria lui Gabriel Constantinescu, camarad de-al nostru”

  1. Cladirea din Lipscani e mult mai noua de 1911. Planul 1911 confirma asta, indicativul "a" insemnand un singur nivel. Banca L. Bercovici facuta pe colt la 1905 este surprinsa intr-o fotografie in 1906 in cartea lui F. Dame. colo se distinge ca inca nu se invecina cu cladirea masiva de care vorbim. Probabil ca proprietarii care sunt doi, cu acelasi nume, sunt frati mostenitori ai respectivului Solomon. Dupa cum arata cladirea as spune ca e facuta la inceputul anilor '20

  2. Cladirea din Lipscani e mult mai noua de 1911. Planul 1911 confirma asta, indicativul "a" insemnand un singur nivel. Banca L. Bercovici facuta pe colt la 1905 este surprinsa intr-o fotografie in 1906 in cartea lui F. Dame. colo se distinge ca inca nu se invecina cu cladirea masiva de care vorbim. Probabil ca proprietarii care sunt doi, cu acelasi nume, sunt frati mostenitori ai respectivului Solomon. Dupa cum arata cladirea as spune ca e facuta la inceputul anilor '20

  3. In poza lui Frédéric Damé apare adresa Lipscani 12 pentru Casa Berkowitz.
    In lista de Abonati telefoane din 1937 – pe Lipscani 12:
    Banca Bernstein Leon Lipscani 12 SI 3-0827
    Cafeneau Elita Lipscani 12 SI 5-0229
    Hotel Carol Lipscani 12 Sl. .3-5900

  4. In poza lui Frédéric Damé apare adresa Lipscani 12 pentru Casa Berkowitz.
    In lista de Abonati telefoane din 1937 – pe Lipscani 12:
    Banca Bernstein Leon Lipscani 12 SI 3-0827
    Cafeneau Elita Lipscani 12 SI 5-0229
    Hotel Carol Lipscani 12 Sl. .3-5900

  5. Propun sa faci un serial de articole in care sa postezi imagini cu imobilele de pe Lipscani in care sa treci si adresa (numarul cladirii) si poate le identificam.
    Lipscani-ul apare in multe imagini/vederi interbelice asa ca nu ne va fi foarte greu sa le aflam povestea.

    Bonus, poate reusesti sa faci unele poze in maniera Atunci si acum ..

  6. Propun sa faci un serial de articole in care sa postezi imagini cu imobilele de pe Lipscani in care sa treci si adresa (numarul cladirii) si poate le identificam.
    Lipscani-ul apare in multe imagini/vederi interbelice asa ca nu ne va fi foarte greu sa le aflam povestea.

    Bonus, poate reusesti sa faci unele poze in maniera Atunci si acum ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *