Palatul „Adeverul”


Palatul „Adeverul” era alcătuit din trei imobile alipite. Dobre Ștefănescu, cel mai vechi lucrător din atelierele tipografiei, își aducea aminte că atunci când Constantin Mille plănuia să ridice prima casă a „Adeverului”, nu exista încă strada Sărindar. Dinspre bulevardul Elisabeta porneau doar câteva curți lungi, la capătul cărora se aflau niște case. În ele era instalată tipografia „Dor P. Cucu”, unde la un moment dat s-a tipărit și ziarul „Adeverul”. După dărâmarea casei preotului de la biserica Sărindar (pe locul unde acum se află Cercul Militar) s-a construit o școală de biciclete, apoi o grădină cu cinematograf, care lua lumină de la motoarele „Adeverului”. 


C. Mille a cumpărat „Adeverul” în 1895, iar la peste doi ani s-a pus piatra de temelie a palatului ziarului. În paralel, s-a construit alături casa comercială Saint-Frères, predestinată să treacă mai târziu tot în stăpânirea societății „Adeverul”.
Au fost cumpărate imediat două mașini tipografice plane de la  Iohan Weiss și o altă mașină „Marinoni” nouă de la „Tipografia Nouă”. La 1896 a fost adusă prima mașină rotativă de la fabrica Albert (Frankenthal). Treptat au fost adăugate și alte utilaje și motoare, în funcție de nevoile crescânde ale ziarului. Apoi a fost nevoie să se construiască un local nou, potrivit progreselor făcute și care să poată adăposti cele șase rotative noi lungi de până la 20 de metri, mașinile plane, precum și atelierele mașinilor pentru Tiefdruck, atelierul linotipurilor, atelierul clișeelor, atelierul de fotografie, zincografie, legătorie și alte anexe.
C. Mille a pășit pe aceste locuri pline de bălării nebănuind că va întemeia o stradă a presei. Dacă biserica Sărindar a fost una foarte veche, despre strada cu același nume (actuala Constantin Mille) nu putem spune același lucru. 
PALATUL ZIARELOR ADEVERUL ȘI DIMINEAȚA ÎN 1934

Laboratorul lui Iosif Berman, primul fotoreporter român.
LINOTIPURILE
CALANDRUL
STEREOTIPIA

ZINCOGRAFIA

ROTATIVA
ZEȚĂRIA

MAȘINILE PLANE
EXPEDIȚIA
TIEFDRUCK
ADMINISTRAȚIA

Sursa informațiilor și fotografiilor vechi: „Almanahul ziarelor Adeverul și Dimineața – 1934”

10 Replies to “Palatul „Adeverul””

  1. Mama mea a lucrat la tipografia care era pe strada C. Mille, lasata in paragina dupa anii 1995 (circa). Imi aduc aminte de holul de la intrare – superb și de atelierele de productie de acolo, dar mai ales de cladirea cu holuri și scari intortocheate, pasaje denivelate intre corpurile de cladire, sali foarte inalte, cu decoratii din stucco,

  2. Mama mea a lucrat la tipografia care era pe strada C. Mille, lasata in paragina dupa anii 1995 (circa). Imi aduc aminte de holul de la intrare – superb și de atelierele de productie de acolo, dar mai ales de cladirea cu holuri și scari intortocheate, pasaje denivelate intre corpurile de cladire, sali foarte inalte, cu decoratii din stucco,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *