Pe acoperișul fostului sediu al C.I.D.-ului

Piața Revoluției văzută de pe acoperișul fostului sediu al Centrului de informatică şi documentare din Imobilul Kreţulescu. 

“Un neavizat care a auzit sau aude pentru prima oară de Centrul de Informatică şi Documentare a D.S.S.-ului (Direcția Securității Statului), poate rămâne cu impresia falsă că el este doar un compartiment al D.G.T.O. (Direcția Generală Tehnico-Operativă). 

În realitate C.I.D.-ul era cel mai secret şi mai bine păzit instrument al Securităţii. Până la data de 22 Decembrie 1989, C.I.D.-ul ocupa etajul II şi III al blocului situat pe Calea Victoriei, lângă biserica Creţulescu şi era condus de Colonelul Nicolici. Datat cu tehnică de vârf în domeniul informaticii, el era deservit de specialişti care dovedeau nu doar o competenţă profesională ieşită din comun, ci în mod deosebit în ataşamentul fără echivoc faţă de tiranii Ceauşescu. 
Consecvent pasiunii sale de a se ocupa nemijlocit de organizarea şi coordonarea Serviciilor Secrete ale Securităţii, Nicolae Ceauşescu, a înţeles perfect importanţa unui astfel de centru pentru realizarea planurilor sale în domeniul spionajului, contraspionajului şi în mod deosebit pentru îngenunchierea poporului român. În memoria calculatoarelor C.I.D.-ului, se regăsesc vastele reţele de spionaj organizate de serviciile secrete ceauşiste în strânsă cooperare cu cele ale K.G.B.-ului, pe toată suprafaţa planetei. 
În cercurile unor exofiţeri de securitate din Bucureşti se spune că la etajul III al clădirii de la aşa-zisa menţionată mai sus, funcţiona aşanumitul “Calculator General” în memoria căruia se regăseau reţelele lucrătorilor, informatorilor şi colaboratorilor Securităţii, disimulaţi în rândul colectivelor de cetăţeni din uzine, fabrici, întreprinderi, instituţii şi organizaţii. Aceste reţele, integrate în cadrul unui mecanism extraordinar de bine pus la punct, asigurau succesul acţiunilor de intoxicare a conştiinţelor şi de manipulare a maselor de cetăţeni în scopul menţinerii unui control permanent asupra poporului.” (sursa: procesulcomunismului.com)

O fotografie din arhivă de pe Blocul Adriatica.

22 thoughts on “Pe acoperișul fostului sediu al C.I.D.-ului

 1. Sa nu-l duci pe Smiley si acolo: Cand o sa vada Muzeul de Arta o sa spuna perplex ca a trecut de multe ori pe acolo dar nu-si inchipuia ca exista. In alta ordine de idei, s-a strecurat o greseala de tehnoredactare in text: Colonelul se numeste Nicolici.
  Faine poze, felicitari!

 2. Sa nu-l duci pe Smiley si acolo: Cand o sa vada Muzeul de Arta o sa spuna perplex ca a trecut de multe ori pe acolo dar nu-si inchipuia ca exista. In alta ordine de idei, s-a strecurat o greseala de tehnoredactare in text: Colonelul se numeste Nicolici.
  Faine poze, felicitari!

 3. Frumoase poze.
  PS: SUA care este un etalon al democratiei are si ea propriul CID : NSA.

 4. Frumoase poze.
  PS: SUA care este un etalon al democratiei are si ea propriul CID : NSA.

 5. Multumesc! Da, exact.

 6. Am corectat, multumesc!

 7. Am corectat, multumesc!

 8. Frumoase poze. La tine este atat de bun aparatul ? Sau ai mai evidentiat niste chestii cu niste programe?

  Ps Pot sa preiau una dintre pozele tale?
  Aia cu multe masini pe Victoriei.

 9. Frumoase poze. La tine este atat de bun aparatul ? Sau ai mai evidentiat niste chestii cu niste programe?

  Ps Pot sa preiau una dintre pozele tale?
  Aia cu multe masini pe Victoriei.

 10. Multumesc! da, aparatul isi face treaba foarte bine, iar apoi corectez ce consider de cuviinta in anumite programe. Sigur, poti sa folosesti imaginea in scopuri noncomerciale si cu semnatura ei.

 11. Multumesc! da, aparatul isi face treaba foarte bine, iar apoi corectez ce consider de cuviinta in anumite programe. Sigur, poti sa folosesti imaginea in scopuri noncomerciale si cu semnatura ei.

 12. Ai idee cine a locuit in casa de pe Udriste in care isi are sediul militia, pardon politia rutiera? Sau ce a fost inainte?

 13. Nu, nu m-am interesat niciodata.

 14. Nu, nu m-am interesat niciodata.

 15. Am o prezentare la un simpozion la Chisinau. Am sa folosesc in ppt imaginea panoramata a pietei daca nu ti-e cu suparare. Stii ca las semnatura la locul ei 🙂

 16. Am o prezentare la un simpozion la Chisinau. Am sa folosesc in ppt imaginea panoramata a pietei daca nu ti-e cu suparare. Stii ca las semnatura la locul ei 🙂

 17. sigur, e in regula!

 18. sigur, e in regula!

 19. Cum se poate intra in cladire?

 20. Cum se poate intra in cladire?

 21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

 22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *