ASTRA FILM FESTIVAL 2015 – ziua doi


Ziua a doua a festivalului a început în forță cu un număr impresionant de filme. Este aproape imposibil să vezi tot ce îți dorești, așa că trebuie să selectezi.

Din fericire, Festivalul Astra oferă o soluție – video bar-ul din clădirea Thalia, care este și HQ-ul filmmakerilor și a tuturor celor prezenți și implicați la festival – jurnaliști sau invitați. Video bar-ul este o arhivă a filmelor participante din ultimii 2 ani.


La ora 16:00 s-a dat startul filmelor. Am ales sa vizionăm mai întâi filme din secțiunea Made in Romania. Cele care ne-au atras atenția din start au fost cele legate de Transilvania (că tot ne place să ne plimbam pe aici) și anume A TRANSYLVANIAN TALE (Dracula Revisited) și WHEN I TALKED TO THE ONE GOD.

A Transylvanian Tale are o abordare inedită asupra mitologiei și legendelor ce se ascund în spatele clișeului creat de Bram Stoker. Dracula și Vlad Țepeș sunt doar fugitiv menționați, mai mult ca pretext, pentru a prezenta entități ținute minte doar de câțiva bătrâni, ce până de curând bântuiau liniștea satelor. Am aflat că banii se pot face clocind un ou la subțiori si că exitau shapeshifteri în România. Despre vampiri nu am aflat nimic.

 


When I Talked to The One God spune povestea Ilonei, care la 12 ani a avut prima experiență extra-corporală. Tanti Ilona a avut șansa să se plimbe prin iad și rai și să fie pupată de Iisus, ca mai apoi să revină pe pământ pentru a face mici miracole, precum: găsirea de locuri de muncă, repararea căsniciilor și redarea fertilității la femei. Ilona este o figură tragică, martirică, fiind respinsă de comunitate și familie (frații ei aproape lapidând-o). Cu toate acestea, mulți oameni cred în ea ca fiind o punte spre divinitate. Ea și-a asumat propria-și tragedie. Prin credință.Unul dintre highlight-urile celei de-a doua zi a festivalului a fost filmul CARTOONISTS – FOOT SOLDIERS OF DEMOCRACY, urmat de o discuție deschisă cu artistul plastic Dan Perjovschi. Filmul ne prezintă poveștile mai multor caricaturiști din lume, fiecare în medii diferite. De la extremismul religios din Orientul Mijlociu, la “socialismul secolului XXI” impus de Chavez, atacurile armate din Algeria, la satira politico-militară din SUA, artiștii au fost mereu (auto)cenzurați. Puși față în față cu subiecte încinse și inamici constanți, ei duc o luptă continuă, iar atât timp cât lumea este plină de conflict, corupție și nedreptăți, ei voi denunța faptele celor vinovați și într-un final vor dovedi că pana este într-adevăr mai puternică decât spada sau pușca.

 


Dan Perjovschi susține cauza caricaturiștilor, dar pentru el există unele limite. Auto-cenzura este binevenită, cât timp nu îți pierzi indentitatea interioară, iar artiștii nu trebuie să fie în bătaia focurilor de armă mereu. Incidentul Charlie Hebdo din ianuarie 2015 a trezit o nouă rasă de artiști gata să lupte pentru diverse cauze, chiar și la noi. Am mai aflat că street-art nu e char de el, dar are un perete de 5 ani de zile vis-a-vis de Zidul Cetății și că apare prin Revista 22. E fain. Citiți-l!Punctul forte al serii a fost filmul lui Joshua Oppenheimer, THE LOOK OF SILENCE. Joshua nu are nevoie de introduce, el ieșind în lume cu filmul THE ART OF KILLING, sora celui prezentat aseară la Astra. The Look of Silence prezintă faptele odioase comise de forțele de gherilă indonesiene între anii 1965-1966 împotriva comuniștilor ce le-au invadat țara. Torționarii și-au spus deja povestea în The Art of Killing, dar acum este rândul familiilor să afle adevărul.

Ramli, fratele mai mare al lui Adi, este una dintre victime și poate unul dintre cele mai torturate suflete ce și-au găsit sfârșitul în urma genocidului. Astăzi, fratele său, Adi pornește pe urmele celor ce l-au ucis. Asistăm la interviuri acide cu cei ce au fost odată membrii ai echipelor de exterminare și descoperim cum familiile torționarilor încă plătesc pentru niște răni care nu se vor închide niciodată pentru Adi. Pe de altă parte, foștii băutori de sânge cred că totul este doar un capitol închis din istoria țării.

The Look of Silence este un film lent, hipnotic și un portret perfect al unei țări ce încă păstrează o liniște damnată asupra unor crime oribile.


 


Mai sunt încă 5 zile de AFF și atât de multe de văzut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *