ASTRA FILM FESTIVAL 2015 – ziua patru

A patra zi de AFF ne-a prins din nou întârziați la micul dejun.

A venit și Alex azi pentru a asista la proiecția filmului său, EFECTUL SCHWEIGHOFER și la o sesiune de Q&A cu publicul. Publicul a fost deopotrivă intrigat și amuzat de diversele personaje și părerile lor vis-a-vis de proiectul de exploatare forestieră. Alex a realizat un dialog pentru a evidenția poziția mai multor persoane cu privirea la investiția locală și o anchetă, dar este posibilă o continuare mai detaliată, mai ales pentru că în film nu este prezent un element destul de important și anume, vocea poporului.


În afară de Alex, azi ateriza la Sibiu și Cristi Puiu. Cristi a fost prezent la premiera unui making of al celui de-al doilea film făcut de el – MOARTEA DOMNULUI LAZARESCU. Andreea Păduraru transformă un simplu making of într-o adevărată incursiune intimă în lumea din spatele camerelor. Glume, duble, nervi și draci, figuranți nemulțumiți și nopți dormite pe paturi de spital – totul face parte din realizarea unui film.


După film, a urmat un Q&A, în care Cristi Puiu, Andreea Păduraru și Oana Giurgiu (location manager pentru Moartea Domnului Lăzărescu), au vorbit despre realismul în filmul românesc contemporan, despre stresul celor 40 de nopți de filmări și despre ultimele momente din viața actorului Ioan Fiscuteanu (Dl. Lăzărescu), care a murit la un an după lansarea filmului. Am aflat că dl. Fiscuteanu și-a prevăzut moartea chiar din timpul filmărilor.

Cristi Puiu a afirmat: “Cred că autorii, indiferent dacă vorbim de cinema sau literatură, ar putea fi împărțiți în două mari categorii: unii care își construiesc povestea oprindu-și atenția în mod preponderent asupra a ceea ce se întâmplă în exteriorul minții lor, iar alții invers – își opresc atenția în mod preponderent pe ceea ce se întâmplă în interiorul minții lor. Prin urmare, pentru ei nu există realism și real. Totul este o poveste despre cum se vede lumea de la fereastra mea atunci când mă uit în propria mea minte sau în exteriorul minții mele.”

După Cristi Puiu, am ieșit în oraș, dornici să găsim, ceea ce unii au numit INIMA SIBIULUI. Inima nu am prea găsit-o, dar în fiecare noapte, după filme, lumea se strânge în ArtCafe, iar tot ce este în afara locului, îngheață.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *