ASTRA FILM FESTIVAL 2015 – ziua șase / Gala de Premiere

Ziua finală a sosit. Ultima noastră noapte în Sibiu la AFF15. În această seara am aflat și marii câștigători ai celei de-a 22-a ediții a acestui festival.

Juriul format din John Appel, Manuela Cernat, Geza Csakvari, Roberto Cueto, Christine Dollhofer, Thierry Garrel, Cintia Gil, Virgiliu Mărgineanu, Vintilă Mihăilescu, Cristi Puiu, Tania Rakhmanova și Rene Wolf au evaluat cele 48 de filme din cele 4 secțiuni competitive: International, Central and Eastern Europe, Romania și Student.

Marele Premiu a mers la Ioannis Nuguet și al său SPARTACUS & CASSANDRA. Filmul spune povestea a doi copii Români de etnie Rromă, ce trăiesc la marginea Parisului. La un moment dat, cei doi copii au de făcut o alegere ce le va schimba viața: să locuiască pe străzi cu părinții lor sau cu Camille, o franțuzoaică de 21 de ani, trapezistă, ce vrea să le ofere un trai mai bun.

I AM THE PEOPLE a luat premiul la categoria International. Filmul prezintă evenimentele din timpul Primăverii Arabe, prin ochii unor oameni simpli, cu nevoi și vieți simple.

O Mențiune Specială în aceiași categorie a fost luată de filmul WITH OR WITHOUT YOU. Filmul ne prezintă viețile (aproape pe sfârșite) a două femei ce trăiesc împreună într-un sat coreean. Cele două femei au fost soțiile aceluiași bărbat, iar acum își petrec ultimele clipe împreună, ajutându-se reciproc.

Secțiunea Central and Eastern European a fost câștigată de filmul MY HOME, ce spune povestea Natashei Yurchenko și a familiei sale, ce sunt prinși între dispute personale și proiecte de urbanizare.

Filmul OUTSIDE a ieșit triumfător la secțiunea Romania. Închis timp de 20 și ceva de ani pentru dublă omucidere, Gavril iese din nou la lumină, înarmat doar cu 40 de lei cu care va trebui să își clădească o nouă viață.

Recreând lumea literară scrisă de Herta Müller, THE ALPHABET OF FEAR ia premiul pentru Regie.

Secțiunea Student a avut 2 câștigători; SWAMP DIALOGUES, despre care am scris într-un articol anterior și SUPERUNIT, ce ne deschide câteva dintre ușile unui Superjednostka, una dintre cele mai mari clădiri de locuințe din Polonia.

În încheiere putem spune că a fost o altă ediție reușită de Astra Film Festival, plină de evenimente muzicale și firește multe, multe filme bune. Oamenii au mișunat pe străzile Sibiului în căutarea poveștilor spuse de fiecare regizor, cafenelele au mustit de recenzii și comentarii, iar barurile au fost pline până la refuz cu noi povești și prietenii ce s-au legat între regizori, invitați sau simpli spectatori.

Ne vedem și la anul Sibiu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *