Construit în 1903 de Ioan Slavici cu rolul de stabiliment balnear, primul hotel din localitate avea să fie negociat patru ani mai târziu. Imediat după apariția Castelului Cantacuzino, în 1912 este inaugurat Hotel Palace Bușteni, ce avea în dotare un cazino, băi minerale și săli cu automate muzicale.

Pleci de la Libertății și mergi spre Victoriei, dai colțul cu Traian și privirea se cazează în hotelul din intersecția cu Cezar Petrescu. Recepția este în reabilitare termică de 18 ani, iar personalul a fost înlocuit de libelule, muște și păianjeni de Bușteni cu contract pe perioadă nedeterminată.

Construit în 1903 de Ioan Slavici cu rolul de stabiliment balnear, primul hotel din localitate avea să fie negociat patru ani mai târziu. Imediat după apariția Castelului Cantacuzino, în 1912 este inaugurat Hotel Palace Bușteni, ce avea în dotare un cazino, băi minerale și săli cu automate muzicale. Constucția păstrează cerdacele de lemn din arhitectura culelor oltenești și transformă meterezele caracteristice în ferestre aranjate simetric. Își îndeplinește funcționalitatea până în 1916, când devine comandament local pentru trupele austro-ungare.

După terminarea Primului Război Mondial, reintră în circuitul hotelier până la începerea celui de-al Doilea Război Mondial. În 1943, Mareșalul Ion Antonescu preia hotelul în folosul armatei pentru a-i servi drept spital pentru ofițerii răniți. Datorită naționalizării de după război, hotelul intră în patrimoniul Ministerului de Interne care îl transformă în sanatoriu, iar la scurt timp este cedat Ministerului Sănătății. Ultimul scop legal pe care l-a îndeplinit Hotel Palace a fost cel de orfelinat. Căminul de copii 9 mai (denumire dată cu privire la evenimentele din 9 mai 1945) a fost transferat în proprietatea Consiliului Județean Prahova în anul 2002.

Bușteni s-a extins discret de la “drumul domnișorilor” până la stațiunea montană de pe E60. Clădirile construite la începutul secolului al XX-lea au conturat atmosfera neo-românească a orașului. Fiind una dintre primele construcții impozante ale stilului, Hotel Palace a găzduit curioșii și a contribuit la dezvoltarea Bușteniului în perioada interbelică.

Surse
www.ziardebusteni.ro/2013/02/11/cazinoul-din-busteni-sau-hotel-palace-fostul-9-mai
www.ziarulprahova.ro/stiri/valea-prahovei/11074/fostul-cazinou-din-busteni-tulbura-linistea-din-judet
www.orasul-busteni.ro/scurt%20istoric.htm

Foto & text: Ana Liță