Tabăra Lotru din Brezoi

 

La intersecția drumurilor dintre Golotreni, Valea lui Stan și Căciulata, se află orașul Brezoi. Cei 6927 de locuitori se bucură de împrejurimile Parcului Național Cozia și de apele Olt și Lotru. În afară de ei, orașul este zilnic vizitat de turiști în trecere, nefiind o destinație turistică frecventată și având doar trei puncte de cazare active.  Dacă vei fi vreodată unul dintre aceștia, la ieșirea din oraș, pe DN7, spre Sibiu, pe partea stângă, la coordonatele 45° 20′ 24.774” N și 24° 16′ 32.7324” E, la numărul 29, găsești patru căsuțe care veghează Defileul Oltului. Căsuțele captează atenția prin arhitectura de tip fachwerk combinată cu elemente românești.

Construită probabil la începutul secolului XX, Tabăra Lotru a găzduit multe generații de copii până în 2000. Dar diferite surse dezvăluie faptul că, înainte de asta, tabăra a adăpostit o vreme și măicuțe de la bisericile din zonă. Este foarte probabil ca ele să fi aparținut de Schitul Ostrov din apropiere, considerat a fi primul așezămând monahal pentru măicuțe din România. În orice caz, acum patrimoniul local servește drept fânar pentru animalele din curtea vecină și tablou al amintirilor pentru copiii care au vizitat-o.

 

Foto & text: Ana Liță

 

Tagged , , , , ,

5 thoughts on “Tabăra Lotru din Brezoi

  1. Super articol, Super poze , Super Ana

  2. Cele mai frumoase desene pe care le-am vazut de cand mergeam la Policlinica 10.

  3. Nu cred ca a fost construita in 1974. Poate in acel an i s-a dat aceasta destinatie. Multe structuri vechi au fost folosite ca organizari de santier pentru lucrarile hidrotehnice, ulterior li s-au dat destinatii turistice. Sigur e construita in 1974?

  4. Da, cu siguranta este o eroare. Ar trebui sa aiba cel putin 100 de ani presupun. Voi modifica.

  5. În vara anului 1962 am petrecut două săptămâni de neuitat în Tabăra Lotru – Brezoi. Aveam opt ani, terminasem clasa întâia și eram mezinul taberei. Rețeaua electrică nu ajunsese încă în zonă. Tabăra avea un grup electrogen pe care mecanicul îl pornea în amurg și-l oprea fix la ora 21.00. După aceea – beznă ca-n nucă! Lanterna „Focus” avea mare căutare. Am aflat atunci că acolo funcționase un schit. După mulți ani, un prieten născut – crescut în Brezoi mi-a confirmat informația.
    Să auzim de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *