Satul Gherdeal

 

Satul Gherdeal sau Gürteln, denumirea germană, este un alt loc pustiu din inima României. Tăcerea a peste o sută de case, mai mult sau mai puțin ruinate, este copleșitoare. Pe ulițe nu se aud oameni vorbind, voci de copii, nechezatul cailor sau alte sunete de animale domestice. Doar câteva păsări care zboară la o altitudine mică din cauza vremii ploioase pe care norii o anunță. Dar, cu toate acestea, în Gherdeal se mai află o mână de oameni, sași și români, care au ales să rămână acolo unde a fost dintotdeauna casa lor.

Cred că este important să înțelegem că există șanse de a reclădi comunități în sate precum Gherdeal, Mighindoala, Felmer etc., atâta timp cât casele vor fi locuite de oameni de bună credință. Încurajez pe oricine care dorește să contribuie la asta și e conștient de resursele necesare și beneficiile rezultate, să cumpere case și să le locuiască. Și, nu în ultimul rând, să încurajeze și pe alții să facă acest lucru. Astfel, am creat mailul saxonhaus@gmail.com, cu scopul de a facilita strângerea de informații cu privire la casele de vânzare din satele slab populate, date care vor fi redirecționate către potențialii cumpărători.

Fotografiile de mai jos au fost realizate în vara anului 2016, într-unul dintre traseele prin satele săsești izolate, și reprezintă aspecte preponderent generale.

 

 

Fotografii aflate sub proprietate intelectuală Harsany Intellectual Ventures

Tagged , , , ,

2 thoughts on “Satul Gherdeal

  1. Multe dintre case, școala și biserica, le cunosc foarte bine pe dinăuntru. Eu am copilărit acolo și îmi aduc perfect aminte cu cât drag mergeam în fiecare sfârșit de săptămână și în vacanța de vară. Pe vremea aia mai erau doar bătrânii pe acolo, doar vara mai venea lume din Germania că să-și mai vada inca o dată casa și curtea… Cu trecerea anilor, veneau tot mai puțini. În momentul acesta, mă uit la fotografiile ​dumneavoastră, și simt că și cum aș fi trăit într-o dimensiune paralelă… Frumoase amintiri!!!

  2. daca n-am avut privilegiul de-a ma naste la sat, aleg sa-mbatranesc intr-unul. poate, alegerea-mi va fi chiar asta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *