Cinematograful Favorit

Cinematograful Favorit a fost amplasat în cadrul unui complex comercial ce trebuia să acopere nevoile culturale ale locuitorilor cartierului Drumul Taberei și nu numai. Clădirea a fost construită în anii ’70, iar sala de cinema se desfășura pe două nivele, având o capacitate de 944 de locuri. Zilnic, aici erau cozi imense. De altfel, Favorit era considerat al doilea cinematograf ca importanță din capitală pentru că filmele rulau prima dată la Patria, după care erau aduse aici. După anul 2000, cinematograful a fost închis și a intrat într-un proces rapid de degradare, devenind un playground pentru grafferi sau adăpost pentru oamenii străzii.

Pe feeder.ro puteți găsi un studiu fotografic asupra situației actuale a fondului cinematografic construit în București. Lista este deschisă informațiilor și sugestiilor.

 

Foto & text: Alex Iacob

 

Tagged , , , , , , , , ,

14 thoughts on “Cinematograful Favorit

 1. m-am uitat cu groază la aceste imagini. toți acei care administrat acest edificiu trebuie judecați, puși să plătească despăgubiri și băgați la pușcărie

 2. salutare. cu siguranta nu a fost inchis in 1997, ci un pic mai tirziu. spun asta pentru ca eu m-am mutat in zona, undeva in spatele cinematografului, in blocurile tip od, in 1999, iar el inca mai functiona pe atunci. la acea vreme se incerca sa se faca cumva fata mall-urilor, iar miercurea biletele se vindeau la jumatate de pret fata de celelalte zile. asta aducea un pic mai multi spectatori, insa nu a facut decit sa i se lungeasca agonia.

  1. Nu am idee ce era înainte acolo.

  2. Cinametograf initial, discoteca/club prin anii 2000 si dupa aceea a ajuns ruina

   1. Mulțumim pentru info!

 3. incredibil. trebuie pedepsit vinovatul
  (nu inteleg de ce apar numai litere mari, nu am caps activat)
  si recuperat prejudiciul

 4. Cinematograful a aparținut după anii 2000 lui Gica popescu fotbalistul. După 7 ani după ce nu a obtinut nici un fel de aprobări de la primăria sectorului 6 a renunțat sa mai facă un centru cultural. După 2007 cinematograful aparține de primăria sector 6.

 5. Hey,ma gandeam sa intru si eu in cinema dar cand am azuns era poarta sudata la intrari,cum ai intrat??

  1. Salut daca doresti sa intri pentru poze sau ce vrei tu nu ezita sa ma contactezi

 6. Gabriel, cinema Favorit abia din noiembrie 2015 este în administrarea PS6. Și asta datorită eforturilor hotărâtoare depuse de către un grup de oameni care fac parte din grupul civic Inițiativa Favorit!! Pentru mai multe informații poți vedea postările grupului pe Facebook Inițiativa Favorit!!

 7. Se face un centru cultural in loc. Vezi pagina de fb Initiativa Favorit.

 8. Bataie de joc fata de cultura romaneasca. Nu ma mir ca se pica la bac pe rupte.
  La mine in Brasov astfel de cinematografe abandonate este Cinematograful “ASTRA” din Livada Postei si cinematograful “ROYAL” de pe “Dupa Ziduri” ce a fost exploatat numai de festivalul de arta “Amural”. Macar fostul cinematograf “ARta” de langa Str. Iuliu Maniu e club de biliard.
  Asta e. Oamenii strazii pot sa isi proiecteze filme, exceptand de aurolacii din clanul “Bruce Lee” care au televizoare in canalul din “Gara de Nord”. Si asa in multe orase din tara s-a dublat populatia “Homeless” din lipsa acuta a locurilor de munca (de exemplu la “Canam” se bat 100 pe un post de tehnician) si multi tineri au fost obligati sa emigreze din tara.

 9. Cat despre fostul cinema “Royal” parca mai sunt planuri de reabilitare dupa ce s-a terminat AMURAL 2018, nu stiu pentru ce va fi: cinematograf nostalgic sau club, nu stiu dar dupa ce am discutat cu staff-ul AMURAL, mi-au zis ca va trimite o echipa de muncitori pentru reabilitare, personalul m-au intrebat de ce il explorez, si eu verificam rezistenta ca inginer proiectant, dar si pe saitul lui AMURAL scria de o posibila reabilitare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *