Băile Imperiale Austriece

 

Băile Herculane (Aqua Herculis, Herkulesbad sau Herkulesfürdő) este o staţiune balneară din sud-vestul României, cu o vechime de peste 1800 de ani. Cea mai veche atestare documentară a staţiunii este o tabulă votivă din anul 153 d.C., cu textul „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință”. Calităţile curative excepţionale ale apelor de aici au atras dezvoltarea locului de către imperiul roman, prin construirea de temple, băi, monumente și statui, atrăgând aristocraţia vremii.

După un con de umbră istoric, a doua perioadă de înflorire a staţiunii este sub Imperiului Austriac. Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune în stil baroc. Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, printre care împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta.

Clădirea explorată este cea a Băilor Imperiale Austriece. A fost construită între anii 1883 -1886, sub îndrumarea lui Wilhelm Doderer, arhitectul curţii imperiale austriece. A fost dotată cu 32 de cabine individuale şi 2 bazine mari construite din marmură roşie în cele două extremităţi, alimentate cu apă termală de la izvoarele Neptun I și IV. La etaj era amenajată o sală de gimnastică şi culturism. Dintre toate încăperile, cea mai remarcabilă este holul de primire, bogat ornamentat în culori care încă se păstrează. Mijlocul sălii este accentuat de o fântână arteziană din ceramică, căreia îi corespunde un candelabru, ambele aflate în stare bună. Accesul către clădirea băilor se făcea direct printr-un pod arcuit din fier forjat, care te lăsa în dreptul holului de onoare.

Originile romane ale staţiunii sunt prezente la fiecare pas în interiorul complexului, prin plăci votive închinate lui Hercules, lui Aesculap și Hygeiei, zeii protectori ai acestui loc.

Surse: calatorscop.blogspot.ro & wikipedia

 

Foto & text: Axelanti

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 thoughts on “Băile Imperiale Austriece

 1. Pacat de statiune !
  Cea mai veche statiune, de asemenea interesante sunt si izvoarele termale unde poti sa faci plaja si in Ianuarie, si grotele ca cea a haiducilor sunt interesante, si mai e interesant teatrul subteran ce contine niste catacombe ce amintesc de catacombele brasovului de pe strada “Dupa Ziduri”

  1. Salut! Poți da mai multe detalii despre acest teatru subteran? Mulțumesc!

 2. In Brasov exista o cladire similara cu cele prezentate de dv de la herculane , la poala tampei e fostul liceu silvic care e abandonat unde eu am visat ca acolo se facea cazarea intr-o tabara studenteasca, dar acolo nu am fost in cladire, am explorat un buncar ca si pe dupa ziduri ascuns intr-un vestiar ce ascunde in doua camere subterane o roca ciudata ce seamana cu frontonul unei piramide secrete ca-n filmul “Indiana jones”.

  1. Să înțeleg că buncărul vizitat se află în acel fost liceu de la poalele Tâmpei, nu?

 3. Servus,

  Compliment mare pentru poze! Io sunt De origine romÂna dar sunt din germania.scusa limbA mEa. Io planui sa visitezi romania in septembrie. In germania fac mult urbex. Ai interessE sa primesti adresse din germania, Franca, luxembourg, belgia? Ma-s bucura sa aflu si io adresse/koordinate de la tine din romania. Ce spui? Ma bucur sa aud de la tine. Ciao! Georgia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *