Cazino Constanța

Știm despre Cazinoul de pe faleza Constanței că este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului. Inițial, planurile lui au tot fost schimbate. Arhitectul Petre Antonescu a proiectat clădirea într-un stil arhitectonic ce se inspira din tradițiile artei românești. Însă, după terminarea fundațiilor, arh. Daniel Renard renunță la principiile stilului românesc, în favoarea celui Art Nouveau. Astfel, construcția actualului cazino a început în anul 1908 și inaugurat la 15 august 1910 în prezența Principelui Ferdinand.

Pe 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanţei, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roşie pe post de spital de campanie. Începând din noiembrie 1917, Cazinoul devine iar funcțional, iar în 1934 Daniel Renard e chemat pentru reparații. Nu peste mult timp, Cazinoul găzduiește trupele germane (1941) și, din nou, clădirea are de suferit de pe urma bombardamentelor. Deținuții politici renovează Cazinoul în 1951. Ultima reparație majoră a fost făcută între anii 1986 – 1988 de către un colectiv de artiști plastici alcătuit din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu. Au fost executate lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură și vitralii.

Dincolo de toată această istorie, ceea ce nu știm (și personal nu înțeleg) este de ce Cazinoul nu a putut trece printr-un proces de regenerare până în ziua de azi?

Surse: adevărul.ro, wikipedia 

 

Text: Alex Iacob
Foto: Alex Iacob & Robert Casmirovici

 

Tagged , , , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “Cazino Constanța

  1. Se poate intra usor in interior? Vazusem in anii trecuti ca este un paznic la datorie.

    1. Cu acord de la Primarie.

  2. Multumim RePtILIENE, CA Datorita tie putem vedea locuri in care altfel nu puteam ajunge 🙂

  3. Cazinoul binenteles ca e abandonat daca nu se exploateaza, ca si vechile cinematografe “Favorit” din capitala si “Astra” din Brasov.
    Dar stilul ROCOCO e interesant. Tot asa stil ROCOCO are si o cladire veche de la Herculane, dar si teatrul subteran din Bucuresti zona “Panduri” nu stiu unde, dar de acel teatru subteran am vazut la televizor, ca a vazut culoare ca la cazinoul din Constanta dar la fel de intunecoase ca si catacombele Brasovului, si peretii mai erau crapati de radacini de copaci, si mai erau ici colo si stalactite ca in pestera, si la o camera inundata se auzeau broaste oracaind pe intuneric, emisiunea era prezentata de un reporter care se plimba cu lanterna prin acele catacombe misterioase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *