Cinema Marconi

 

Autorizat în 1926 de arhitectul Constantin Canănău și inaugurat în 1930, Cinematograful Marconi cunoaște perioada sa de glorie până la naționalizarea din 1948. În paralel cu proiecțiile de film, pe mica scenă se montau și spectacole de teatru și de vodevil.

În ton cu schimbările impuse de noul regim politic, numele este schimbat din Marconi în Alexandru Popov, urmând ca în anii ‘60, în acord cu noile linii ale național-comunismului, numele să fie schimbat din nou în Cinema Dacia. Până la închiderea sa a funcționat ca cinematograf de cartier.

În perioada tulbure a anilor ’90, clădirea este scoasă din uz, rămânând neutilizată și degradându-se semnificativ. Din motive financiare, clădirea nu reușește să-și recâștige gloria de altă dată nici după retrocedarea către proprietarii de drept în 2006.

Clădirea este clasată ca monument istoric clasa B. De asemenea, clădirea este menționată în mai multe lucrări dedicate monumentelor istorice realizate în București.

Începând cu mijlocul lui 2015, printr-o colaborare între proprietari și Asociația Industrii Cultural Creative se va încerca repunerea clădirii în circuitul public, creând un spațiu performativ cu scopul de a salva clădirea, dar și de a atrage atenția asupra unei zone aflate în acest moment în disoluție, în ciuda faptului că se află într-o zonă istorică protejată din centrul Bucureștiului.

Pe 31 august 2017, cu ocazia semnalului urban Un-hidden Bucharest w/ VJ VLC s-a pus în lumină intervenția lui Pisica Pătrată din 2016 și clădirea-monument, cu ajutorul proiecțiilor create de VJ VLC, dezvăluind istoria și viitorul Cinema Marconi.

Intervenția artistică face parte dintr-un proiect cultural produs de Save or Cancel prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN, în colaborare cu CNDB, Cinema Marconi și Lente.

Surse: cinemamarconi.ro, feeder.ro

 

Foto: Alex Iacob

 

 

Tagged , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “Cinema Marconi

 1. CUM STII CA UN CINEMATOGRAF A MURIT? nIMENI NU MAI SCHIMBA POSTERELE DIN VITRINA.
  iN 1997 UNUL DIN ULTIMELE FILME CARE A RULAT AICI A FOST ALIEN 4:RESURECTION.
  sTIU ASTA PENTRU CA II VEDEAM ZILNIC AFISUL CAND MA DUCEAM LA SCOALA.
  dAR SPRE DEOSEBIRE DE ALTE CINEMA-URI, AFISUL ASTA NU SE MAI SCHIMBA ODATA CU ZIUA DE VINERI.

 2. Da. Dar ce ciudat au crescut tufe in fosta sala ca in ruinele din Babilon
  Asa a aratat si la televizor cu teatrul subteran de la Herculane ca asa arhitecura ar avea acele catacombe dar are in loc de tufe radacini si ceva stalactite.

 3. Oricum lumea nu se mai duce la film la cinematografe decat la multiplexurile de la MALL-uri unde poti alege filmul, nu si locatia in functie de filmul favorit, mai ales ca nici la cinematograf numai gasesti filme bune ce sa vorbesc de televizor. Filme bune la care ma uitam la cinema erau: “Avatar”, “Harry Potter”, “Star Wars”, “Lord of The Rings”, “The Hobbit”, “Fantastic Beasts”, “Titanic” si “Prince of Persia – Sand of Time”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *