Palatul Maurice Blank

Timp de 70 de ani, Palatul Maurice Blank a fost sediul Ambasadei SUA. Astăzi, palatul intra în circuitul privat ca o adevărată capodoperă arhitecturală a Bucureștiului. Clădirea monumentală din strada Tudor Arghezi nr. 9 a fost proiectată în 1891 de arhitectul elvețian Louis Pierre Blanc pentru unul dintre cei mai importanți bancheri ai României moderne, Maurice Blank, cofondator al băncii Marmorosch Blank & Co (1864) împreună cu Iacob Marmorosch. Chiar dacă astăzi memoria lui Maurice Blank este continuată în special de celebrul sediu al băncii omonime de pe strada Doamnei și de mausoleul din Pădurea Băneasa, palatul de pe strada Tudor Arghezi este fără îndoială o bijuterie arhitecturală ce îi gravează definitiv atât pe bancher cât și pe arhitect, în istoria și cultura românească.

Cu un plan proiectat în forma literei “L”, cu 2.500 metri pătrați construiți în cele 50 de camere și cu o grădină generoasă decorată cu pini și fântână arteziană, palatul Maurice Blank devenea un reper arhitectural al reședințelor particulare din preajma Universității. În anul 1934 palatul era cumpărat de către avocatul și omul politic Eduard Mirto, cel care avea să fie ultimul proprietar de drept până la venirea Comunismului. Eduard Mirto era cel care iniția legăturile între palat și Ambasada Statelor Unite, închiriind imobilul în cursul anului 1939, după efectuarea unor lucrări autorizate de renovare și modernizare chiar în pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta avea să rămână până în 2011 drept celebrul sediu al Ambasadei SUA.

În prezent, Palatul Maurice Blank se află în lista noilor proprietăți scoase la licitație de Artmark Historical Estate.

 

Sursă: www.artmarkhistoricalestate.ro 
Foto: Alex Iacob

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , ,

16 thoughts on “Palatul Maurice Blank

 1. MinUNat!

  Multumim ca am pasit, in sfirsit, pe tarimul interzis. Trebuia “Sa ocolim Pe Vizavi”.

 2. Frumos stil arhitectural rococo ca la Praga. Daca are arhitectura ca la cazinoul din Constanta si ca la muzeul “George Enescu” din capitala, si ca la cladirile vechi de la Herculane , casa merita sa fie un micut muzeu de arta cam ca si Casa Storck din Piata Romana.

 3. De necrezut in ce extralux puteau sa traiasca unii oameni.
  Acestia ereau oare supra oameni ce produceau de milioane de ori decat asa numitii oameni de rand ?.
  E greu de crezutca un om ori o familie sa ajunga la asa o bogatie infernala pe cai cinstite.

  In ceiace priveste maiestria artei arhitecturale e de laudat.
  Sa nu uitam ca meritul e numai acelora ce au executat aceasta minunata constructie.

  Azi cred ca nimeni nu mai are curajul sa execute o astfel de frumuete.

  1. De ce puneti la indoiala trecutul frumos al tarii si moralul celor care au trait si au contribuit la cultura tarii? doar pentru ca acum unii se imbogatesc prin minciuni di furturi?

 4. Sa fie asta fosta noastra scoala, “Scoala Tehnica de Chimie” dintre anii 1948 – 1952 ? Arata cu totuL altfel 🙂 …

 5. stilul pare eclectic dar Vai ,vai ,chiar nu pare ca a fost o ambasada acolo si nu au meritat acel spatiu.Prea multe privilegii pentru pseudo-civilizati. Multa paragina, parchetul cam neintretinut, dureros sa vezi intarsiile acelea innegrite de mizerie (nu de timp !) ,mocheta ce nu isi avea locul acolo, la randul ei murdara, cine stie cum este podul, lemnaria veche,instalatiile……………….in final ,bine ca nu a decazut mai mult cladirea .Si mizeria asta este o poluare !!
  n-as stii unde s-o incadrez mai valoros, din punct de vedere artistic, arhitectural, memorial,personalitati ale vremii etc.
  strabunicii nostri care au dat o patina nobila unei cladiri, asezamant cultural, si-au pus averea la bataie, au creat asemenea bijuterii dusi de ideea progresului, implementarea rafinamnetului si artei urbane,de ademenirea artistilor si stilului vremurilor de acum un secol, au lasat ceva posteritatii.
  Ar trebui sa devina un muzeu , un muzeu cu un traseu clar stabilit , adica un circuit al caselor bancherilor, al industriasilor ce au pus bazele economiei in romania, cum sunt in barcelona casele lui gaudi

  1. CA SA VADA LUMEA CUM TRAIAU BOGATASII PE SEAMA CELOR SARACI SI EXPLOATATI

 6. it Is so sad To be sold to someBody privite, which dosen’t have a clue what it is history and beAutiful arhitevture. It is a jewle and can be a museum To be admired …!i hope the romanian GovErmrnt chAnge mind and will keep foR somEthing useful, everybody to hAve the oportuniTy to enjoy this majestic bulding.

 7. Revin: Conform planului CADASTRAL DIN 1911 CLADIREA APARTINEA LUI nICOLAE fILIPESCU. Asa cum am mai spus, prin anii 1946 Misiunea USA era pe Batistei, dar pe la nr 30 la intersectia cu actuala strada Caragiale. In Cladirea Fostei ambasade, a functionat un timp liceul industrial de Chimie Pana la Vizita lui Nixon in Romania cand a fost evacuat de urgenta si a fost cedat ambasadei USA In concluzie, istoricul prezentat trebuie modificat Cladirea este insa deosebit de frumoasa indiferent de proprietarii si utilizatorii sai in timp si merita integrata in monumentele Bucurestiului

 8. nISTE UMFLATI DE BANCHERI CARE AU AVUT DESTUL DIN FRUMUSETILE LUMII, SA SE FACA CEVA PENTRU POPOR, O CASA DE CULTURA CEVA. ACUM SUNT PAMANT, UNDE MAI SUNT AVERILE LOR? TRAIASCA SOCIALISMUL, SINGURA ORINDUIRE CARE RESPECTA OAMENI MUNCII

  1. stimabile cu pastilele cum stai? Nu sta ia-le la timp.

 9. Pe Batistei era consulatul SUA nu ambasada !

 10. Intrebare pt. StEfana:insinuati ca americanii au stat in mizeria despre care vorbiti cu atata amaraciune, sau hamalii care au carat mobilierul nu stiau ca trebuie sa-si curete talpile?!

  1. F.bun raspuns

 11. Ma intreb retoric noi in tara avem arhitecti de o asemenea valoare conceptionala a unol lucrari de arta.?Dar mesteri zidari,ptr ca toate lucrarile monumentale de arta au fost realizate de Italieni si sa nu uitam ca sant realizate in secolul xviii cand nu exista tehnica actuala ca schele,betoniere,aparate de slefuit mozaic sau parchet.Ce vremuri ce oameni deosebiti.

 12. Si unde s-a mutat ambasada americana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *