Palatul Maurice Blank

Timp de 70 de ani, Palatul Maurice Blank a fost sediul Ambasadei SUA. Astăzi, palatul intra în circuitul privat ca o adevărată capodoperă arhitecturală a Bucureștiului. Clădirea monumentală din strada Tudor Arghezi nr. 9 a fost proiectată în 1891 de arhitectul elvețian Louis Pierre Blanc pentru unul dintre cei mai importanți bancheri ai României moderne, Maurice Blank, cofondator al băncii Marmorosch Blank & Co (1864) împreună cu Iacob Marmorosch. Chiar dacă astăzi memoria lui Maurice Blank este continuată în special de celebrul sediu al băncii omonime de pe strada Doamnei și de mausoleul din Pădurea Băneasa, palatul de pe strada Tudor Arghezi este fără îndoială o bijuterie arhitecturală ce îi gravează definitiv atât pe bancher cât și pe arhitect, în istoria și cultura românească.

Cu un plan proiectat în forma literei “L”, cu 2.500 metri pătrați construiți în cele 50 de camere și cu o grădină generoasă decorată cu pini și fântână arteziană, palatul Maurice Blank devenea un reper arhitectural al reședințelor particulare din preajma Universității. În anul 1934 palatul era cumpărat de către avocatul și omul politic Eduard Mirto, cel care avea să fie ultimul proprietar de drept până la venirea Comunismului. Eduard Mirto era cel care iniția legăturile între palat și Ambasada Statelor Unite, închiriind imobilul în cursul anului 1939, după efectuarea unor lucrări autorizate de renovare și modernizare chiar în pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta avea să rămână până în 2011 drept celebrul sediu al Ambasadei SUA.

În prezent, Palatul Maurice Blank se află în lista noilor proprietăți scoase la licitație de Artmark Historical Estate.

 

Sursă: www.artmarkhistoricalestate.ro 
Foto: Alex Iacob

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , ,

1 thought on “Palatul Maurice Blank

  1. Frumos stil arhitectural rococo ca la Praga. Daca are arhitectura ca la cazinoul din Constanta si ca la muzeul “George Enescu” din capitala, si ca la cladirile vechi de la Herculane , casa merita sa fie un micut muzeu de arta cam ca si Casa Storck din Piata Romana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *