Vila Dimitrie Bălescu

Posted on

Bulevardul Lascăr Catargiu a fost populat rapid cu vilele unor oameni înstăriți care au apelat la unii dintre cei mai cunoscuți arhitecți ai perioadei pentru proiectare: Ion D. Berindey, Petre Antonescu, Grigore Cerchez, Ernest Doneaud și alții. Din listă nu putea să lipsească nici Paul Smărăndescu care, în 1911, a proiectat această vilă în stil Louis XIV pentru Dimitrie Bălescu.

Casa din Blvd. Lascăr Catargiu nr. 8 (fostă Blvd. Colțea nr. 18) contribuie pozitiv la caracterul bulevardului prin proporțiile sale studiate și decorațiunile fine și elegante. Paul Smărăndescu a proiectat o fațadă principală simetrică, în ciuda alipirii la calcanul din dreapta. Volumul central al fațadei este marcat de balcoane și ferestre cu ancadrament comun atât la nivelul parterului, cât și al etajului.

După moartea lui Dimitrie Bălescu, proprietatea a intrat în posesia fiicei sale, Leila. La scurt timp, casa a fost naționalizată sub dictatura comunistă. Mai multe ambasade și-au stabilit sediul în ea până la momentul retrocedării, urmând ca astăzi să fie scoasă la vânzare pentru suma de 4 milioane de euro.

Surse: Broșura ArhiTur “Paul Smărăndescu. 75 de ani”, 2020, Anul III, nr. 1(XII), facebook.com/aiciastat

Foto: Alex Iacob

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *