Hotel Palace Bușteni

Posted on

Pleci de la Libertății și mergi spre Victoriei, dai colțul cu Traian și privirea se cazează în hotelul din intersecția cu Cezar Petrescu. Recepția este în reabilitare termică de 18 ani, iar personalul a fost înlocuit de libelule, muște și păianjeni de Bușteni cu contract pe perioadă nedeterminată.

Construit în 1903 de Ioan Slavici cu rolul de stabiliment balnear, primul hotel din localitate avea să fie negociat patru ani mai târziu. Imediat după apariția Castelului Cantacuzino, în 1912 este inaugurat Hotel Palace Bușteni, ce avea în dotare un cazino, băi minerale și săli cu automate muzicale. Constucția păstrează cerdacele de lemn din arhitectura culelor oltenești și transformă meterezele caracteristice în ferestre aranjate simetric. Își îndeplinește funcționalitatea până în 1916, când devine comandament local pentru trupele austro-ungare.

După terminarea Primului Război Mondial, reintră în circuitul hotelier până la începerea celui de-al Doilea Război Mondial. În 1943, Mareșalul Ion Antonescu preia hotelul în folosul armatei pentru a-i servi drept spital pentru ofițerii răniți. Datorită naționalizării de după război, hotelul intră în patrimoniul Ministerului de Interne care îl transformă în sanatoriu, iar la scurt timp este cedat Ministerului Sănătății. Ultimul scop legal pe care l-a îndeplinit Hotel Palace a fost cel de orfelinat. Căminul de copii 9 mai (denumire dată cu privire la evenimentele din 9 mai 1945) a fost transferat în proprietatea Consiliului Județean Prahova în anul 2002.

Bușteni s-a extins discret de la “drumul domnișorilor” până la stațiunea montană de pe E60. Clădirile construite la începutul secolului al XX-lea au conturat atmosfera neo-românească a orașului. Fiind una dintre primele construcții impozante ale stilului, Hotel Palace a găzduit curioșii și a contribuit la dezvoltarea Bușteniului în perioada interbelică.

Surse
www.ziardebusteni.ro/2013/02/11/cazinoul-din-busteni-sau-hotel-palace-fostul-9-mai
www.ziarulprahova.ro/stiri/valea-prahovei/11074/fostul-cazinou-din-busteni-tulbura-linistea-din-judet
www.orasul-busteni.ro/scurt%20istoric.htm

Foto & text: Ana Liță

2 Replies to “Hotel Palace Bușteni”

  1. Observ o structura de cadre de beton-armat, cu plansee casetate si scari tot din b-a si nise sub ferestre (pentru calorifere) semn ca se trage dintr-o perioada mai apropiata, undeva in interbelicul "intarziat" (cel mai devreme, anii 30), dar unele elemente dezgolite te trimit intr-o totala alta directie, zidaria groasa de caramida din etajele superioare, cu arce ascunse care candva protejau, probabil, un gol de usa si tavanele tencuite pe stuf duc in perioada amintita in textul articolului, pesemne ca interventii importante asupra stabilimentului s-au intamplat ulterior. Istoria ne spune ca in WW1 Valea Prahovei a fost zguduita de bombardamente si batalii aprige, sa nu uitam de Monumentul Eroilor Neamului ridicat pe Caraiman, deasupra Busteniului dupa razboi. In cazul acesta cel mai probabil a fost avariat serios, fiind si comandament al inamicului, in primul razboi mondial. Am gasit o imagine veche ( http://ziardebusteni.ro/wp-content/uploads/2012/05/0111cazino-9mai.jpg ), in prezent o parte din fatade sunt schimbate iar cladirea este extinsa cu noi corpuri. (Sper ca nu m-am intins prea mult 🙂 Felicitari pentru articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *