Piața Unirii din Cluj

Prin extinderea Pieței Unirii din Cluj, cetățenii au câștigat aproximativ 12.000 mp de spațiu pietonal.

Lucrările de modernizare s-au încheiat pe 20 mai, anul curent, transformând strada din partea de vest a pieței în zonă pietonală, cu acces auto ocazional pentru aprovizionare. În timpul lucrărilor au fost plantați 11 copaci și amplasați 34 de stâlpi de iluminat public și ornamentali, urcând valoarea lucrărilor la suma de 1.428.000 lei + TVA (link sursă).

Este o surpriză cu adevărat plăcută pentru oricine realizează cât de mare e lipsa unor asemenea spații în zonele urbane ale României. Spre exemplu, nu pot arata cu degetul spre o piață din București care nu este parcare sau deșert de beton animat doar de prezența unor târguri. Pentru că nu există spații centrale dedicate oamenilor, așa zise-le spații de staționare, în afară de parcuri și pseudo-parcuri. Această relație precară dintre oraș și locuitorii lui se întinde ca un flagel, afectând și la nivel individual ritmul vieții cotidiene.

Dar iată că șansele de restaurare a echilibrul dintre spațiile de trecere și cele de staționare cresc.

Mai jos se află schiţa reamenajării Pieţei Unirii (link sursă).

Foto & text: Alex Iacob

One Reply to “Piața Unirii din Cluj”

  1. pe locul acelui segment de stradă desfiinţat se afla “din cele mai vechi timpuri” (mă rog, sfărşitul secolului al XIX-lea) o staţie de birje, devenite mai încoace staţie de taxiuri.
    Ce se va întâmpla acum ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *