Băile Herculane (Aqua Herculis, Herkulesbad sau Herkulesfürdő) este o staţiune balneară din sud-vestul României, cu o vechime de peste 1800 de ani. Cea mai veche atestare documentară a staţiunii este o tabulă votivă din anul 153 d.C., cu textul „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință”. Calităţile curative excepţionale ale apelor de aici au atras dezvoltarea locului de către imperiul roman, prin construirea de temple, băi, monumente și statui, atrăgând aristocraţia vremii.
După un con de umbră istoric, a doua perioadă de înflorire a staţiunii este sub Imperiului Austriac. Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune în stil baroc. Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, printre care împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta.
Clădirea explorată este cea a Băilor Imperiale Austriece. A fost construită între anii 1883 -1886, sub îndrumarea lui Wilhelm Doderer, arhitectul curţii imperiale austriece. A fost dotată cu 32 de cabine individuale şi 2 bazine mari construite din marmură roşie în cele două extremităţi, alimentate cu apă termală de la izvoarele Neptun I și IV. La etaj era amenajată o sală de gimnastică şi culturism. Dintre toate încăperile, cea mai remarcabilă este holul de primire, bogat ornamentat în culori care încă se păstrează. Mijlocul sălii este accentuat de o fântână arteziană din ceramică, căreia îi corespunde un candelabru, ambele aflate în stare bună. Accesul către clădirea băilor se făcea direct printr-un pod arcuit din fier forjat, care te lăsa în dreptul holului de onoare.
Originile romane ale staţiunii sunt prezente la fiecare pas în interiorul complexului, prin plăci votive închinate lui Hercules, lui Aesculap și Hygeiei, zeii protectori ai acestui loc.
Surse: calatorscop.blogspot.ro & wikipedia
Foto & text: Axelanti
Pacat de statiune !
Cea mai veche statiune, de asemenea interesante sunt si izvoarele termale unde poti sa faci plaja si in Ianuarie, si grotele ca cea a haiducilor sunt interesante, si mai e interesant teatrul subteran ce contine niste catacombe ce amintesc de catacombele brasovului de pe strada “Dupa Ziduri”
Salut! Poți da mai multe detalii despre acest teatru subteran? Mulțumesc!
Nu Stiu! Dar am vazut odata la televizor la stiri la o emisiune despre “Baile Herculane” similara cu emisiunea “Romania Furata”, acolo il arata pe unul ca se plimba cu lanterna prin niste catacombe similare cu cele de pe “Dupa ZIDURI” NUMAI CA IN LOC DE STANCI PERETII ERAU DIN CARAMIDA SI unii pereti avea forma ca a cazinoului din constanta in stil “Rococo”, mai erau pe acolo canapele ca la teatru dar mucegaite, intr-o camera subterana erau si stalactite si picura ca in pestera, unele tunele erau un pic inundate ca si la buncarul de la opera din Bucuresti, de abia se vedea pe acolo la TV ca era foarte intuneric. Pe unii pereti erau parca si radacini de copac ca la un templu maias, si parca se auzeau si sunete ciudate , numai ca muzica aia sinistra din fundal ce canta acolo la emisiune nu era altceva decat muzica cu “Shrieking Shack” scena din filmul HARRY POTTER 3.
In rest la emisiune nu a spus unde este acel teatru subteran si nu a spus pe sub ce cladire este, a spus doar ca a descoperit niste catacombe ciudate.
Daca as sta in Hunedoara aproape de Herculane as investiga pe acolo ruinele sa caut acel teatru subteran sa ma plimb prin acele catacombe cum m-am plimbat pe “Dupa Ziduri” dar stau departe in Brasov si nu am fost la Herculane demult. Altfel daca as sta prin zona as investiga si grotele de la Herculane , chiar si grota interzisa de la Hotelul Roman sa nu fie zidit sau sigilat la loc, dar cu echipament de protectie
In Brasov exista o cladire similara cu cele prezentate de dv de la herculane , la poala tampei e fostul liceu silvic care e abandonat unde eu am visat ca acolo se facea cazarea intr-o tabara studenteasca, dar acolo nu am fost in cladire, am explorat un buncar ca si pe dupa ziduri ascuns intr-un vestiar ce ascunde in doua camere subterane o roca ciudata ce seamana cu frontonul unei piramide secrete ca-n filmul “Indiana jones”.
Să înțeleg că buncărul vizitat se află în acel fost liceu de la poalele Tâmpei, nu?
Normal. In acel fost liceu este o magazie ce ascunde “o pestera” . Se poate intra in acea curte a fostului liceu, pentru a cauta buncarul printr-o bresa in gard chiar pe drumul marcat. Zavorul de lemn in bresa din gard l-am pus eu si si ECHIPA “Amural” ca sa tinem la distanta oamenii strazii sa nu doarma pe acolo. Se poate da la o parte.
Trebuie doar o lanterna si conditie fizica suficienta pentru tarat prin bresa din gard.
Servus,
Compliment mare pentru poze! Io sunt De origine romÂna dar sunt din germania.scusa limbA mEa. Io planui sa visitezi romania in septembrie. In germania fac mult urbex. Ai interessE sa primesti adresse din germania, Franca, luxembourg, belgia? Ma-s bucura sa aflu si io adresse/koordinate de la tine din romania. Ce spui? Ma bucur sa aud de la tine. Ciao! Georgia
Ai dreptate. Herculane trebuia sa ajunga ca statiunile Carlo Vivari sau Postojna, daca nu ar fi Romania tara “furata”
Desigur!
OOPS! locatie comentariu gresit
Buna as vrea sa vizitez Baile Austriace din Baile herculane.accesul este posibil??ai putea sa imi dai informatii,te rog…Multumesc
Am auzit zvonuri tot la tv ca teatrul subteran de la emisiunea precedenta sa nu fie neaparat la Herculane, poate chear la Bucuresti in niste catacombe ascunse in zona “Panduri”. Atunci la TV reporterul care s-a plimbat nu a spus exact unde sunt, si nu a aratat locatia intrarii pe unde s-a bagat.
Dar si la Herculane exista teatru subteran dar si in subteranele ascunse ale capitalei.
Plus ca si fosta gradina cinema “Capitol” seamana cu cazinoul din Constanta.
In Bucuresti am gasit un beci inundat pe jumatate chiar si la cladirea Universitatii Bucuresti cand cautam o biblioteca.
Tocmai am vazut la televizor ca au inceput lucrarile de renovare la fostele bai imperiale austriece, exact ca lucrarile din Brasov la fostele cinematografe “Popular” si “Astra”, sper ca lucrarile sa reziste si sa mearge pana la bun sfarsit, ca ar fi pacat de acel complex care are aceeasi arhitectura ca si a fostului cazino din Constanta si a subteranelor secrete din Bucuresti de pe str. Panduri si din zona fostei gradini cinema “Capitol”, si a fost utilizat de catre mari personalitati ai fostului imperiu Austro-Ungar ca imparatul Franz Iosef si a printesei Sissi Elisabeth.