Știm despre Cazinoul de pe faleza Constanței că este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului. Inițial, planurile lui au tot fost schimbate. Arhitectul Petre Antonescu a proiectat clădirea într-un stil arhitectonic ce se inspira din tradițiile artei românești. Însă, după terminarea fundațiilor, arh. Daniel Renard renunță la principiile stilului românesc, în favoarea celui Art Nouveau. Astfel, construcția actualului cazino a început în anul 1908 și inaugurat la 15 august 1910 în prezența Principelui Ferdinand.
Pe 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanţei, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roşie pe post de spital de campanie. Începând din noiembrie 1917, Cazinoul devine iar funcțional, iar în 1934 Daniel Renard e chemat pentru reparații. Nu peste mult timp, Cazinoul găzduiește trupele germane (1941) și, din nou, clădirea are de suferit de pe urma bombardamentelor. Deținuții politici renovează Cazinoul în 1951. Ultima reparație majoră a fost făcută între anii 1986 – 1988 de către un colectiv de artiști plastici alcătuit din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu. Au fost executate lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură și vitralii.
UUPDATE: În aprilie 2020, autoritățile din Constanța au emis autorizația pentru lucrările de consolidare și restaurare a Cazinoului din Portul Tomis, iar clădirea a fost îmbrăcată în schele. În urma refacerii interiorului, la care lucrează acum muncitorii, s-a dat jos tencuiala pereților din Sala de Spectacol, fiind descoperită o a doua fereastră în formă de scoică, o structură cu vitralii încastrată în zid și identică cu cea existentă. Se pare că ea a fost astupată în 1971, în urma extinderii construcției cu săli suplimentare de spectacole și restaurante.
Bugetul alocat lucrărilor de refacere a Cazinoului din Constanța este de 10 milioane de euro, iar termenul de finalizare este de 27 de luni.
Sursă: adevarul.ro, funkytravel.ro
Text & Foto: Alex Iacob
Se poate intra usor in interior? Vazusem in anii trecuti ca este un paznic la datorie.
Cu acord de la Primarie.
Multumim RePtILIENE, CA Datorita tie putem vedea locuri in care altfel nu puteam ajunge 🙂
Cazinoul binenteles ca e abandonat daca nu se exploateaza, ca si vechile cinematografe “Favorit” din capitala si “Astra” din Brasov.
Dar stilul ROCOCO e interesant. Tot asa stil ROCOCO are si o cladire veche de la Herculane, dar si teatrul subteran din Bucuresti zona “Panduri” nu stiu unde, dar de acel teatru subteran am vazut la televizor, ca a vazut culoare ca la cazinoul din Constanta dar la fel de intunecoase ca si catacombele Brasovului, si peretii mai erau crapati de radacini de copaci, si mai erau ici colo si stalactite ca in pestera, si la o camera inundata se auzeau broaste oracaind pe intuneric, emisiunea era prezentata de un reporter care se plimba cu lanterna prin acele catacombe misterioase
O BIJUTERIE LASTA IN PARAGINA E NETREBNICI,I CARE AR VREA S-O IA PE 2 LEI..CA UDREA SI ALTII!
Deja au inceput in sfarsit lucrarile de reabilitare la acel cazino monument istoric ca ar fi pacat sa se degradeze. Daca in Brasov au fost in stare sa inceapa lucrarile de reabilitare la fostele cinematografe “Popular” si “Astra (Theater club)” , lucrarile au functionat chiar si in starea de urgenta.