Cinematograful Trianon – București

Posted on

În perioada interbelică, bulevardul Elisabeta era numit de presă „Hollywood-ul românesc” datorită numeroaselor săli de cinema situate între Cercul Militar Național și strada Brezoianu. Printre acestea s-a numărat și Cinematograful Trianon, care funcționa într-o clădire proiectată de arhitectul Richard Kraft în 1884. Fațada ei ieșea în evidență prin prezența a cinci statui ale unor zeități greco-romane: Orfeu, Heracle, Afrodita, Apollo și Artemis, alături de câinele ei de vânătoare.

În toamna din 1929, la Cinematograful Trianon a rulat primul film sonor din România. Producția, o comedie muzicală, se numea „The Jazz Singer” și a fost realizată de Alan Crosland în 1927, avându-l în rolul principal pe actorul Al Johnson. Proiecția acestui film a declanșat o adevărată competiție, iar sălile de cinema au început să se întreacă în aparaturi cât mai performante spre entuziasmul și curiozitatea publicului.

După al Doilea Război Mondial, comuniștii au naționalizat cinematograful și i-au dat un nou nume care a rămas în mentalul colectiv postbelic: „Cinematograful București”. După 1990, odată cu apariția mall-urilor și a multiplex-urilor, cinematografele mici au rămas pustii, fiind nevoite să se închidă unul câte unul.

Cinematograful București a rezistat eroic până în 2004, când a găzduit ultima proiecție de film, fiind mai apoi desființat și folosit ca depozit. În prezent, clădirea vechiului cinematograf a fost abandonată, intrând în rândul celorlalte spații ruinate din apropiere precum Palatul Adevărul și Cinema/Teatrul de vară Capitol.

Surse: viabucuresti.ro, bucuresticitynews.ro

Foto & text: Alex Iacob

7 Replies to “Cinematograful Trianon – București”

  1. Aici am vazut Matrix in toamna lui ’99, cam jumatate de sala spre trei sferturi era plina. Cinema Corso cred ca e ultimul care a rezistat in zona.

  2. ma doare sufletul, caci am locuit langa CApsa si copilaria si apoi drumul spre liceul Lazar era pe acolo !.>SI desigur si vizionarea multor filme !..Ar fi mai corect ca enumerarea statuilor sa o refaceti de la stg la dr, caci asa citim si asa pastram un obicei cu care nu ne incurcam in orice ocazie (oameni intr-o poza, cladiri etc !) ! Multumesc !

  3. Primul film sonor prezentat in 1929 in Bucuresti a fost “Cantaretul nebun” (The singing fool) si nu “The jaz singer”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *