Pe o stradă liniștită din București, ascunsă în spatele copacilor și a zgomotului urban, se află o casă veche, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Până nu demult, aici a fost sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB).
Clădirea cu tencuială căzută este abandonată de câțiva ani. Interiorul este insalubru, iar camerele cândva destinate birourilor și cabinetelor medicale sunt pline de saltele și gunoaie. Ca în orice clinică, pereții sunt acoperiți pe jumătate din înălțimea lor cu faianță. Din tot acest decor medical, o scară veche din lemn străpunge plafonul pentru a lega parterul de primul etaj.
Bijuteria arhitecturală a fost abandonată probabil din cauza stării precare în care se afla, nemaifiind potrivită pentru a funcționa ca sediu al unei case de asigurări de sănătate. Astăzi, văzută din spatele gardului de fier ruginit, ea seamănă mai mult cu o casă bântuită din filmele de groază.
UPDATE: Clădirea a ars în data de 10 martie 2024. Tocăria și scara din lemn au fost, cel mai probabil, distruse.
Text & foto: Alex Iacob
Un popor de analfabeți.
Avem ce merităm.
Salvați casa !
Este patrimoniu nostru,rădăcinile noastre,mândria noastră .
Salvați casa !
pacat as fi interesat de aceasta cladire as cumpara-o eu ca sa o readuc la viata de odinoara ca este mare pacat sa se degradeze. Degradare ce lasa de dorit insolenta forurilor de resort asta ducand la subcultura unui popor
Este o bijuterie arhitecturală, care ar trebui valorificată şi restaurată cu fonduri europene, după părerea mea, fiind în domeniu. Este srigător la cer, ceea ce se întâmplă cu clădirile vechi din Bucureşti, care au un trecut istoric şi urbanistic. Ele trebuiesc recuperate, de urgenţă şi salvate, cât mai repede posibil.
Foarte faine cadre.
Daca nu e cu suparare, imi poti spune cu ce aparat/obiectiv au fost facute?
Keep up the good work!
Multumesc! Canon 6D cu lentila de 14 mm.
Duminică ,a fost acest atentat. .Sunt interese foarte mari. Vor să pună mâna ,gratis, pe asemenea capodoperă. Făptașul și autorul moral trebuie să primească pedeapsa capitală. Este de notorietate procedura. Primarul sectorului ce ne spune?. ?Să aducă clădirea la starea inițială!! .STOP acestor practici! Toți cetățenii să se implice. Monitorizarea clădirii. Primarul este responsabil!