Monumente din cimitirul Bellu

Statuia de mai sus se afla la capataiul mormantului profesorului Constantin S. Stoicescu (1843-1909) aflat in cimitirul Bellu.

In dreapta – statuia unui inger.

In stanga – Constantin si Eufrosina Poroinianu, decedati in 1908, respectiv 1902. Grup statuar semnat Raffaello Romanelli. (fig.18b)

Se vantura un mit legat de povestea celor doi. Frati fiind, au plecat separat in Franta la o varsta frageda. S-au intalnit dupa un timp relativ lung fara sa stie ca sunt rude si s-au casatorit. Intorsi in Bucuresti au aflat inevitabila veste si, cuprins de durere, el a luat pistolul, a impuscat-o pe sora sa, iar apoi s-a sinucis.
Nu cred ca i se atribuie statuii aceasta poveste, dar posibil sa fie adevarata intrucat, in timpul mortii celor doi, a aparut in ziarele vremii o stire asemanator de tragica. Aceasta corelatie a dat nastere mitului.
Katalina Boschott, moarta in 1906 in urma unei operatii nereusite. Statuie marime naturala, opera ale aceluiasi sculptor, Raffaello Romanelli, cunoscuta ca Doamna cu umbrela. (fig.65)
Pe monumentul de granit rosu scria in franceza cu litere de aur Cet animal de médecin ma tuée! (“Animalul asta de doctor m-a ucis!”), numele si anii intre care a trait. Dupa revolutie literele au fost furate, ramanad doar urmele lor. Povestea vorbeste depsre o idila intre ea (profesoara) si un bucurestean instarit. Acesta din urma este insurat, iar sotia lui vrea sa scape de ea punandu-i otrava in mancare si ucigand-o, medicul inrautatindu-i situatia. Mitul spune ca statuia este pozitionata cu fata in directia mormantului iubitului ei. (vezi articolul “Cine a ucis-o pe Doamna cu umbrela”)

8 Replies to “Monumente din cimitirul Bellu”

  1. Foarte interesant ! In Bellu se afla o comoara ,multe monumente si o mare incarcatura istorica .Mai puneti va rog si altele !

  2. Foarte interesant ! In Bellu se afla o comoara ,multe monumente si o mare incarcatura istorica .Mai puneti va rog si altele !

  3. "Constantin si Eufrosina Poroinianu, decedati in 1908, respectiv 1902".
    "Intorsi in Bucuresti au aflat inevitabila veste si, cuprins de durere, el a luat pistolul, a impuscat-o pe sora sa, iar apoi s-a sinucis".
    S-a sinucis si el dupa 6 ani??? Durere mare. Mie imi pare a fi dovada clara ca e doar folclor.

    Felicitari, blogul e superb. Cam deprimant totusi sa vad cum delasarea sau lacomia distrug istoria orasului, dar…

  4. Povestea spune ca si el s-a sinucis. Aceasta fapta aparea in ziar la vremea aceea, iar, pentru ca monumentul funerar dateaza din aceeasi perioada, s-a gasit de cuviinta sa le intrepatrunda. Multumesc pentru aprecieri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *