Str. Icoanei 4-6, 8

Posted on

Vizavi de Școala de fete de pe strada Icoanei se află câteva clădiri abandonate construite în perioada interbelică, care aparțin societății imobiliare grecești Raptis Kavouras. În 2009 Asociația Prietenii Școlii Centrale și ONG-ul Salvați Bucureștiul împreuna cu Toader Paleologu, ministrul culturii de atunci, au împiedicat construcția unui turn de 14 etaje pe acest teren. Astfel că, la nr. 2 încă se mai află Restaurantul Moldova, redeschis de mai bine de un an, lângă se impune o fostă clădire a pâinii, adică o brutărie, construită în stil neoromânesc, cu două etaje și mansardă, iar la nr. 8 se prăpădesc niște case prin care odinioară își făceau culcuș oamenii străzii. Fiind în apropierea unei școli considerată monument istoric de interes național, autoritățile au luat măsuri pentru a izola acest spațiu atât de predispus la incendii.

Părea o ţintă foarte bună pentru o explorare urbană. Astfel că, pentru a ajunge în clădirea pâinii trebuia să intrăm prin casa alăturată şi să ajungem în curtea din spatele ei. De acolo am urcat în podul altei case lipită de spatele clădirii-ţintă si am traversat cu atenție acoperişul destul de abrupt ca să ajungem la intrarea în podul celei de-a treia case. În acest fel am ajuns în curtea clădirii cu pricina. (sursă informații)

Str. Icoanei 4-6 (fosta clădire a pâinii)
Interior
Interior
Una din scările din pod
Curtea fostei clădiri a pâinii

Următoarele imagini sunt din fosta clădire a pâinii (Str. Icoanei 4-6):

Text & foto: Alex Iacob

22 Replies to “Str. Icoanei 4-6, 8”

 1. trist cum decade cartierul icoanei. incet-incet, rasar si acolo imobile contemporane, vezi cazul demolarii a 2 case pe coltul icoanei cu aurel vlaicu si aparitia unei porcarii. traiasca ontanu!

 2. trist cum decade cartierul icoanei. incet-incet, rasar si acolo imobile contemporane, vezi cazul demolarii a 2 case pe coltul icoanei cu aurel vlaicu si aparitia unei porcarii. traiasca ontanu!

 3. Super…Nici nu imi imaginam pe vremea cand fugeam in pauze sa ne luam batoane cu lapte ca va decadea asa mult acest cartier..tin minte ca alaturi statea un coleg cu doi ani mai mare, nu ii mai stiu numele exact. Dar probabil au vandut de mult ..Pacat de cladirile din jur. Sper sa se poata face ceva..trebuie sa pastram aerul clasic al Bucurestiului. Urasc cladirile astea contemporane..odioase!

 4. Super…Nici nu imi imaginam pe vremea cand fugeam in pauze sa ne luam batoane cu lapte ca va decadea asa mult acest cartier..tin minte ca alaturi statea un coleg cu doi ani mai mare, nu ii mai stiu numele exact. Dar probabil au vandut de mult ..Pacat de cladirile din jur. Sper sa se poata face ceva..trebuie sa pastram aerul clasic al Bucurestiului. Urasc cladirile astea contemporane..odioase!

 5. Iti impartasesc ura fata de unele cladiri contemporane, mai ales cand acestea sunt construite intr-un spatiu vechi, plin de case memoriale sau monumente arhitecturale.

 6. Iti impartasesc ura fata de unele cladiri contemporane, mai ales cand acestea sunt construite intr-un spatiu vechi, plin de case memoriale sau monumente arhitecturale.

 7. Pentru un "Reptilian", dovedesti mult suflet cald. Bravo! Fiind mai tomnatic si fost zoist, locul cu pricina impreuna cu Moldova imi creeaza o stare nespecifica, proustiana. Poate si Casa Universitarilor merita "un ochi" vigilent. Prietenii stiu de ce.

 8. Pentru un "Reptilian", dovedesti mult suflet cald. Bravo! Fiind mai tomnatic si fost zoist, locul cu pricina impreuna cu Moldova imi creeaza o stare nespecifica, proustiana. Poate si Casa Universitarilor merita "un ochi" vigilent. Prietenii stiu de ce.

 9. Cladirele de pe str. icoanei 2-8 cat si primele doua dupa colt pe I.L. Caragiale au fost cumparate de o firma Greceasca in ani 2005-2007, evident cu scopul de a le demola si a construi un bloc mare. Este totusi vorba de o zona superba si cu vedere spre Gradina Icoanei.
  Insa cu vernirea lui Oprescu la primarie, s-au implementat zonele protejate, in care, desi cladirele in sine nu sunt monumente istorice, ele nu pot fi demolate pur si simplu. In plus, chiar daca sunt demolate, nu se mai dau autorizatii de construire a caror planuri prevad cladirii mai inalte decat cele invecinate.
  Asa ca Greci au speculat gresit si au ramas cu niste daramturi pentru care au platit niste preturi imense in ani de boom si cu care nu au ce face. Bad Luck!

 10. Cladirele de pe str. icoanei 2-8 cat si primele doua dupa colt pe I.L. Caragiale au fost cumparate de o firma Greceasca in ani 2005-2007, evident cu scopul de a le demola si a construi un bloc mare. Este totusi vorba de o zona superba si cu vedere spre Gradina Icoanei.
  Insa cu vernirea lui Oprescu la primarie, s-au implementat zonele protejate, in care, desi cladirele in sine nu sunt monumente istorice, ele nu pot fi demolate pur si simplu. In plus, chiar daca sunt demolate, nu se mai dau autorizatii de construire a caror planuri prevad cladirii mai inalte decat cele invecinate.
  Asa ca Greci au speculat gresit si au ramas cu niste daramturi pentru care au platit niste preturi imense in ani de boom si cu care nu au ce face. Bad Luck!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *