Duminica, 22 iulie 2012 – Bucharest International Air Show
TURKISH STARS
TURKISH STARS reprezintă pentru Turcia şi Forţele Aeriene Turceşti unica formaţie de acrobaţii aeriene şi este singura din lume care performează cu 8 avioane de luptă supersonice.
Turkish Stars a fost formată în anul 1992, ca cea de-a şaptea echipă de acrobaţii aeriene a Forţelor Aeriene Turceşti, reprezentând încununarea experienţei celorlalte formaţii fondate de-a lungul timpului, încă de la începutul primului război mondial.
Forţele Aeriene Turceşti au înregistrat primele succese odată cu primele acrobaţii aeriene oficiale, desfăşurate în 1926.
În 1993, după performanţa înregistrată la Ankara, Turkish Stars obţine statutul de escadron şi este considerată cea mai tânără echipă supersonică de acrobaţii din lume.
În 2001, Turkish Stars a înregistrat un record mondial performând în faţa unui public de un milion de spectatori. Printre tipurile de aeronave utilizate, se numără NF-5A şi 1 NF-5B.
AEROCLUBUL ROMÂNIEI
În anul 1920, din iniţiativa prinţului George Valentin Bibescu este fondat Aeroclubul Regal al României. După o serie de transformări de statut şi denumire, în 1991 devine Aeroclubul României.
Încă din anul 1990, se înregistrează o puternică deschidere a acestuia pentru participarea la cât mai multe evenimente, piloţii şi paraşutiştii profesionişti şi sportivi luând parte la numeroase mitinguri în toată ţara, precum şi la o serie de acţiuni internaţionale: campionate europene şi mondiale, mitinguri şi demonstraţii internaţionale în Franţa, Elveţia, Cehoslovacia, Ungaria, Germania, Bulgaria, China şi altele. Aeroclubul României împreună cu Federaţia Aeronautică Română organizează şi participă la al doilea Campionat European de Paraşutism, desfăşurat între 1 – 9 august 1993, la Timişoara.
Se înregistrează o largă deschidere a serviciilor Aeroclubului României pentru zborul cu motor, zborul fără motor, paraşutism şi activităţile cu aparate ultrauşoare. AEROCLUBUL ROMÂNIEI este afiliat la Federaţia Aeronautică Română şi Federaţia Română de Modelism pentru sporturile aeronautice, la Ministerul Sporturilor: zbor cu motor, planorism, paraşutism, zbor cu aeronave ultrauşoare, zbor cu balonul şi aeromodelism.
IACĂRII ACROBAŢI
Echipa Iacării Acrobaţi – cunoscuţi în lume cu numele de AEROBATIC YAKKERS, participă anual la peste 30 de demonstraţii în România, Europa şi, mai nou, chiar în Orientul Mijlociu.
Plăcerea zborului şi devotamentul faţă de avioanele lor, pe care atât echipa, cât şi cei care o susţin direct sau ca parteneri, sunt oglindite în modul în care aceştia zboară.
Zborul demonstrativ de 15 minute al IACĂRILOR ACROBAŢI, cu avionul de tip YAK 52TW, se desfăşoară între 100 şi 800 m faţă de sol, pe o rază de un km, cu viteze între 0 şi 450 km/h, iar piloţii rezistă în aceste evoluţii la suprasarcini cuprinse între +5 şi – 3G pentru zborul în formaţie, iar pentru acrobaţiile individuale, între +7 şi -5G.
şi JURGIS KAIRYS
Jurgis Kairys s-a născut în Sharipovo, Krasnojarsk, la 6 mai 1952, părinţii lui fiind exilaţi de către sovietici din Lituania în 1951. S-au reîntors acasă în satul lor Berže în 1959, când Jurgis avea 6 ani.
Dragostea pentru avioane şi zbor a început de pe vremea când era copil şi mergea la şcoală, privind păsările şi avioanele folosite pentru agricultură situate în apropierea casei lui.
În 1973, Jurgis Kairys a absolvit Şcoala Tehnică de Aviaţie Viborg, devenind mecanic şi inginer de aeronavă, iar în 1974 a început primele acrobaţii, în Lituania.
Talentele sale şi determinarea au fost evidente, devenind membru al echipei naţionale de elită, în 1976. În 1984, absolvă Academia de Aviaţie Civilă şi devine inginer pilot.
Îndrăgostit dintotdeauna de aviaţie, Kairys şi-a văzut prima recunoaştere a abilităţilor sale de inginer şi de pilot de aeronave, atunci când i s-a propus să lucreze ca pilot de încercare pentru Suhoi Design (1989) pentru a dezvolta celebrele Sukhoi 26, 29,31.
Aeronavele de acrobaţie complet noi au început să domine competiţiile internaţionale de acrobaţie la clasa Unlimited, Kairys fiind multiplu campion mondial la această secţiune.
Întotodeauna a căutat şi a experimentat noi manevre acrobatice, care acum îi poartă numele: “roata lui Kairys”, “cobra”, micul looping”. În 2004 şi-a creat propriul aparat de zbor -YUKA- special pentru acrobaţiile sale.
Este primul pilot de acrobaţie din lume care şi-a pilotat avionul cu manevrele specifice pilotării unui elicopter.
Pasiunea, experienţa şi spiritul său creativ, fac din Jurgis Kairys unul dintre cei mai impresionanţi piloţi într-un show aerian. Regia evoluţiilor care îi poartă semnătura este mereu surprinzătoare şi de fiecare dată Kairys ne face să aşteptăm ceva nou şi extraordinar.
FRECCE TRICOLORI
Echipa de acrobaţii aeriene Frecce Tricolori a fost formată în 1961, ca o formaţie de tip militar, fiind originară din nord-estul Italiei, provincia Udine.
Cunoscută drept cea mai mare formaţie de acrobaţii aeriene din lume, echipa utilizează aeronave cu două locuri de tipul Aermacchi MB-339-A/PAN, executând acrobaţii în formaţie de nouă aeronave şi una solo, cu o viteză de peste 898 km/h, la nivelul mării.
Printre premiile câştigate, îl amintim pe cel din 2005, pentru cea mai bună apariţie în cadrul expoziţiei Royal International Air Tattoo din Fairford, Anglia.
Informaţii preluate de pe www.bias.aero.
foarte misto pozele, chiar imi pare rau ca nu am fost la eveniment
foarte misto pozele, chiar imi pare rau ca nu am fost la eveniment
Multumesc! trebuie sa te duci neaparat data viitoare! 😀
Superbe pozele si cred ca a fost o priveliste de neuitat, abia astept data urmatoare
Da, am mers pentru prima oara si m-a lasat nespus de impresionat.
Exceptional! Am fost cu fiica-mea si nu mi-am luat nicio camera cu mine. Chiar o sa descarc unele dintre ele ca vroia sa aiba model ca sa deseneze 🙂
Cu ce teleobiectiv sunt facute?
Exceptional! Am fost cu fiica-mea si nu mi-am luat nicio camera cu mine. Chiar o sa descarc unele dintre ele ca vroia sa aiba model ca sa deseneze 🙂
Cu ce teleobiectiv sunt facute?
Multumesc, am folosit un Phoenix 100-300mm.
Multumesc, am folosit un Phoenix 100-300mm.
Ar fi fain daca ai pune pozele si pe orasul.ro
Ar fi fain daca ai pune pozele si pe orasul.ro
Am mai multe galerii de poze pe orasul.ro, dar nu au fost aprobate de administrator. Asa ca nu ma mai obosesc degeaba. 😀
Am mai multe galerii de poze pe orasul.ro, dar nu au fost aprobate de administrator. Asa ca nu ma mai obosesc degeaba. 😀