Fabrica Pionierul

Pe Splaiul Unirii, între Str Verzișori și Str Între Gârle, se află o veche zonă industrială ajunsă aproape total în abandon. Povestea lor începe odată cu ideea de afacere a unuia dintre cei mai de seamă industriași din perioada interbelică, Nicola Prodanof. El a investit în tăbăcărie și pielărie, deschizându-și în 1889 câteva fabrici în Tulcea. Cu un an înaintea Primului Război Mondial, investiția a fost mutată în București, pe actualul amplasament al ruinelor. Aici s-au împărțit în două: Tăbăcăria Națională și fabrica Bourul – cunoscute astăzi sub numele de fabrica Dâmbovița, și Fabrica Talpa sau Pionierul. Prinzând perioada de război, cele două fabrici au avut un mare succes. Au ajutat, astfel, armata și întregul stat român, ba chiar au fost unele dintre cele mai mari fabrici de încălțăminte din sud-estul Europei. Până în anii ’90, aici lucrau peste 8000 de oameni care asigurau populației pantofi sport precum Rosprint, Rostart și Adidas. După aceea, din cauza metodelor proaste de privatizare, situația a degenerat, activitatea a încetat treptat, iar halele au căzut în ruină. 

* * *


On Splaiul Unirii, between Greenbacks Street and BetweenBrooks Street, is an old industrial area reaching almost total abandonment. Their story begins with the business idea of ​​one of the most important industrialists in the interwar period, Nicola Prodanof. He invested in tanning and leather, opening in 1889 several factories in Tulcea. A year before World War I, the investment was moved to Bucharest, the current location of the ruins. Here were divided into two factories: National Tannery and Bull Factory – known today as the Dâmboviţa Factory, and The Sole Factory or The Pioneer. Because the war, the businesses plants have been very successful and helped the entire army and Romanian state. These factories were some of the largest shoe factories in southeastern Europe. By the 90s, here were working over 8,000 people who were trying to provide shoes brands like Rosprint, Rostart and Adidas. After that, because of poor methods of privatization, the situation degenerated gradually, activity ceased and halls fell into ruin. 

23 Replies to “Fabrica Pionierul”

 1. Salut, Reptilianule. Ai idee daca exista cineva cu care se poate discuta in legatura cu inchiriea de spatii? Banuiesc ca nu este decat un paznic acolo…Multumesc!

 2. Nu clubul Colectiv in sine a fost infernal. Infernali au fost: aia de la primarie care tot la cafea si ciubuc se uita, aia de la isu care la fel fac, si aia care au pus foc ca sa se faca schimbarea de guvern mult dorita. A, plus aia de la guvernul de idioti anterior, care tot la cafea si ciubuc au mers.
  Si sa nu-i uitam pe aia de la spital, unde ziceau ca au camera barica dar era de fapt aparat de bronzat.
  Tutea zicea corect, suntem un popor de idioti.

 3. Nu clubul Colectiv in sine a fost infernal. Infernali au fost: aia de la primarie care tot la cafea si ciubuc se uita, aia de la isu care la fel fac, si aia care au pus foc ca sa se faca schimbarea de guvern mult dorita. A, plus aia de la guvernul de idioti anterior, care tot la cafea si ciubuc au mers.
  Si sa nu-i uitam pe aia de la spital, unde ziceau ca au camera barica dar era de fapt aparat de bronzat.
  Tutea zicea corect, suntem un popor de idioti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *