Călătorie în subteran (Lipscani-Smârdan)

Beciurile caselor din Lipscani 26 și Smârdan 17 sunt foarte vaste și se întind pe sub mai multe case alăturate. Ele sunt legate printr-o spartură în zid sau mici intrări amenajate. Ceva similar am găsit cu câțiva ani în urmă sub Hanul Gabroveni, pe vremea când nu se începuseră lucrările de reabilitare. Pe lângă faptul că era inundat aproape în întregime, în subsolul casei din Smârdan 17 mirosea puternic a gaze. Cu echipamentul potrivit am reușit să avansăm paralel cu strada pe sub câteva case consecutive. Practic, aceste rețele de beciuri reprezintă tunelurile centrului vechi. Sunt numeroase alte exemple, unele dintre ele recondiționate și aflate în uz (baruri, cluburi, restaurante), iar altele folosite drept depozite sau abandonate. Într-un final am putut spune că am avut parte de o aventură palpitantă sub centrul istoric. Curiozitatea, pericolele, cărămizile roșiatice, dar și pânzele de păianjen care erau pretutindeni ne-au oferit o perspectivă antică și puțin mistică asupra acestor locuri.

6 Replies to “Călătorie în subteran (Lipscani-Smârdan)”

  1. Multe din beciuri par a fi mai moderne, in orice caz dupa 1850. Asta judecand dupa marimea si forma caramizilor. Cele de dinainte de aceasta epoca erau mai inguste, mai plate si cu stratul de mortar mai gros. Oricum e ff interesant!! Super -felicitari!

  2. Multe din beciuri par a fi mai moderne, in orice caz dupa 1850. Asta judecand dupa marimea si forma caramizilor. Cele de dinainte de aceasta epoca erau mai inguste, mai plate si cu stratul de mortar mai gros. Oricum e ff interesant!! Super -felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *