La pas prin Bucureşti

Mai boem sau mai aventuros mersul meu prin oraş m-a îmbogăţit cu câteva detalii şi privelişti minunate. Sunt momente în care simt că Bucureştiul se transformă din ce în ce mai mult în bine. Unele locuri ar merita întreaga atenţie a restauratorilor deoarece sunt emblematice pentru capitală. De exemplu, Piaţa Universităţii învelită în lumina apusului devine mai mult decât o intersecţie plină de maşini. Păcat, în schimb, de marea de pavaj din jurul statuilor mult prea cunoscute. 
Grand Hôtel du Boulevard
Zeiţa Diana însoţită de un câine.
Traficul pe B-ul Regina Elisabeta
Hotel Cişmigiu în jurul anului 2000 şi în prezent. 
 ISTORIA HOTELULUI CIŞMIGIU 
1912– Inginerul aromân, Nicolae Pissiota, construieşte unul din cele mai impozante hoteluri din Bucureştiul acelor ani, Palace Hotel, redenumit ulterior Hotel Cişmigiu. Pissiota, primul proprietar al hotelului, a realizat proiectul pentru structura de rezistenţă a clădirii, autorul proiectului de arhitectură fiind Arghir Culina, care avea, pe atunci, doar 29 de ani. 
1941– Se deschide la parterul Palace Hotel celebra Berărie Gambrinus, de către un anume Naumescu, continuând tradiţia de peste 40 de ani a renumitei berării a lui Caragiale. Marele dramaturg luase in 1901 în comandită berăria Gambrinus, aflată încă din 1897 în casa Mandy de pe strada Ion Câmpineanu 4, lângă Teatrul National (actualul hotel Novotel). 
1948– Instituirea regimului comunist în România îşi pune amprenta nefastă şi asupra Palace Hotel, care este naţionalizat şi i se schimbă denumirea din „Palace” în „6 Martie”, data instaurării guvernului dr. Petru Groza (1945), primul guvern comunist al României. 
1965– Hotelul primeşte numele de „Hotel Cismigiu”- după parcul din apropiere, unde, cu 100 de ani înainte, fusese instalată prima cişmea din Bucureşti. 
1990– Hotelul devine Căminul Studenţilor de la Academia de Teatru de Film. Condiţiile mizere din acest stabiliment i-au insiprat pe membrii formaţiei Vama Veche, care au lansat melodia „Hotel Cişmigiu”. Actorul Cristi Iacob, care a scris versurile melodiei, a fost unul din studenţii care au locuit aici. 
1995– Clădirea este închisă din cauza condiţiilor mizere. 
2004– Dezvoltatorul imobiliar spaniol, Hercesa, cu mai mult de 35 de ani de experienţă in domeniu, achiziţionează prima clădire în România – Hotelul Cişmigiu. 
2012– Hercesa organizează evenimentul de lansare al noului Hotel Cişmigiu, care va fi deschis pentru turişti în ianuarie 2013. (sursa – http://www.thevandallist.com/hotel-cismigiu)  

20 Replies to “La pas prin Bucureşti”

 1. Salut. Frumoasa calatorie prin centru, si intr-adevar, arata altfel in lumina de apus. Iar din curiozitate personala, poti sa imi spui ce aparatura folosesti? (aparat foto + obiective). Multumesc.

 2. Salut. Frumoasa calatorie prin centru, si intr-adevar, arata altfel in lumina de apus. Iar din curiozitate personala, poti sa imi spui ce aparatura folosesti? (aparat foto + obiective). Multumesc.

 3. Nici mie nu-mi place imensul pavaj din Piata Universitatii. Am trecut chiar azi pe-acolo si-mi aduceam aminte de pomi si rodurile cu flori care s-au aflat cindva pe acele locuri, fara sa cobor mai mult in trecutul istoric al zonei.
  PS – as numi blogul tau si acoperisul orasului, nu ma intreba de ce.

 4. Nici mie nu-mi place imensul pavaj din Piata Universitatii. Am trecut chiar azi pe-acolo si-mi aduceam aminte de pomi si rodurile cu flori care s-au aflat cindva pe acele locuri, fara sa cobor mai mult in trecutul istoric al zonei.
  PS – as numi blogul tau si acoperisul orasului, nu ma intreba de ce.

 5. Daca ma prinde melancolia da, simt ca-mi pare si mie rau ca nu mai sunt copaci acolo. Lucrurile se schimba, asta e. Reptilianul cuprinde mai multe lucruri, de la acoperisurile orasului – asa cum ai spus, la case parasite, mistere subterane, povesti si multe alte locuri si fapte din oras. 😀

 6. Daca ma prinde melancolia da, simt ca-mi pare si mie rau ca nu mai sunt copaci acolo. Lucrurile se schimba, asta e. Reptilianul cuprinde mai multe lucruri, de la acoperisurile orasului – asa cum ai spus, la case parasite, mistere subterane, povesti si multe alte locuri si fapte din oras. 😀

 7. bravo!Vreau sa te felicit pentru acest blog si pentru ca imparti oamenilor aceste fotografii minunate!Ideea crearii unui blog ca acesta este foarte buna,insa ai putea incerca sa patrunzi in cladiri emblematice precum Casa Poporului in loc sa scrii despre niste cladiri istorice care nu reprezinta un interes atat de mare.Bafta multa!!

 8. bravo!Vreau sa te felicit pentru acest blog si pentru ca imparti oamenilor aceste fotografii minunate!Ideea crearii unui blog ca acesta este foarte buna,insa ai putea incerca sa patrunzi in cladiri emblematice precum Casa Poporului in loc sa scrii despre niste cladiri istorice care nu reprezinta un interes atat de mare.Bafta multa!!

 9. Multumesc! eu mi-am format o imagine despre Bucuresti si in viziunea mea el nu cuprinde numai cladirile emblematice. Sunt emblematice pentru ca au facut orasul mai vizibil. Consider ca sunt numeroase alte lucruri de descoperit.

 10. Multumesc! eu mi-am format o imagine despre Bucuresti si in viziunea mea el nu cuprinde numai cladirile emblematice. Sunt emblematice pentru ca au facut orasul mai vizibil. Consider ca sunt numeroase alte lucruri de descoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *