Datorită invaziilor cumane ce păreau a bate la ușă, în Transilvania, constituind în acele vremuri granița orientală (de sud-est) a Regatului Ungariei, au fost create diverse fortificații pentru a încerca să oprească avântul inamicilor. Orașele mari din Ardeal au fost fortificate în întregime, în timp ce în satele din împrejurimi au fost create biserici fortificate, cele mai multe dintre acestea aflându-se în centrul satelor. În aceste biserici s-au construit turnuri de apărare, zidurile au fost înălțate și au fost create alte încăperi, unde se putea adăposti populația din localitățile respective în timpul războiului. Atunci când localitățile nu erau amenințate de inamici, încăperile, magaziile și depozitele din biserici adăposteau bunurile sătenilor. Astfel, multe turnuri din unele localități au primit denumiri specifice, precum: „Turnul slăninilor, Turnul trompeților” și altele. În Transilvania au existat peste 300 de biserici care, pe lânga rolul religios pe care îl aveau, îndeplineau și rolul militar. În prezent șase biserici dintre acestea se află în patrimoniul UNESCO și anume: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor și Viscri.
Altarul bisericii fortificate din Biertan |
Regiunea Transilvania aflată astazi pe teritoriul României, a făcut parte de-a lungul istoriei și din Imperiul Roman și din cel Austro-Ungar și este una care trebuie vizitată, iar dacă sunt doritori ar putea arunca o privire peste locurile de cazare din Transilvania. Aceste civilizații si-au lăsat amprentele aici, iar în prezent acestea pot fi admirate de către turiști din toate colțurile țării. De asemenea, aceștia mai pot admira și aspectul unic al clădirilor săsești si secuiești din țara noastră.
Există astăzi în orașele mari cetăți construite cu rol de apărare a granițelor teritoriale, dintre care cele mai cunoscute sunt: Cetatea Sighișoara, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Cetatea de la Slimnic din Sibiu, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Cetatea Deva, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, Cetatea Miko din Miercurea Ciuc și multe altele.
Construcția în stil gotic Castelul Corvinilor (Castelul Hunedoarei) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona județului Hunedoara, fiind un adevărat monument de cultură. Cetatea Sighișoara este poate cel mai important obiectiv turistic din centrul vechi al orașului Sighișoara. Această cetate face parte din patrimoniul cultural și mondial UNESCO. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cunoscută și sub numele de Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, a reprezentat în trecutul îndepărtat capitala Daciei romane. Am găsit aici că Cetatea Deva a jucat un rol important în istoria Transilvaniei, aceasta fiind una dintre cele mai importante cetăți din zonă.
Istoria bogată a Transilvaniei oferă acestei zone teritoriale a României un aspect cultural deosebit, iar numărul turiștilor ce vin să viziteze bisericile fortificate, cetățile și alte obiective importante ale acestei regiuni crește de la an la an.
Cetatea Sighișoara |
superr, ai ajuns
superr, ai ajuns