Biserica fortificată din Biertan

„Mobilierul este de speță rară și foarte valoros. Stalurile, adică stranele din cor, de la începutul secolului al XIV-lea, sunt decorate cu benzi de ornamente gotice… Este decorația ce o întâlnim pe mobilele de acest fel din Germania și Elveția, cu nimic inferioare acestora, așa încât putem zice că la Biertan se găsesc strane, lucrate la noi, de tâmplari ardeleni, care ar putea figura în orice mare muzeu de artă aplicată”, scrie istoricul George Oprescu în Monografia Bisericile-cetăți ale sașilor din Ardeal, 1956


Am ajuns într-una dintre marile așezări săsești. Prima colonizare a sașilor a avut loc în secolul al XII-lea. Cetatea Biertan a concurat o vreme cu Mediașul și Moșna pentru supremațiile din zonă, iar între 1572 și 1867 a devenit sediul Episcopiei Evanghelice săsești din Transilvania. 
În jurul bisericii situată pe deal se află trei rânduri de ziduri de apărare cu turnuri și bastioane

Altarul este construit în stil gotic târziu, sculptat în lemn, de către Johannes Reichmuth din Sighișoara și cuprinde 24 de picturi cu scene din viața lui Isus, a Mariei, răstignirea, botezul, tăierea împrejur și diferite picturi cu sfinți. Acestea au fost realizate în perioada 1483-1515, iar câteva dintre ele sunt copii realizate după picturile altarului Schittenstift din Viena. Partea principală este formată de un crucifix ce reprezintă pe Maria, Isus și Maria Magdalena, care îmbrățișează crucea (de aici și denumirea primei biserici construite încă din secolul XII: “Biserica Sf. Maria”). Pe alte două elemente, care flanchează pictura principală, sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel și ale împăratului Augustin. Realizatorul amvonului se pare ca este un tăietor de piatră, Ulrich, originar din Brașov, care a sosit în 1523 în Biertan. Pictura pe lemn a amvonului datează din 1754. Amvonul impresionează prin reprezentările de scene biblice și prin decorația cu motive arhitecturale și vegetale deosebit de îngrijit lucrate în stilul de tranziție de la gotic la cel renascentist.  

Pictură sfântă făcătoare de minuni.
Biserica actuală a fost ridicată în 1486-1524, în stil gotic-târziu.
Biserica deține și o orgă cu 1290 de tuburi, construită în Viena, în anul 1869.

Ușa sacristiei cu 19 încuietori, construită în 1515, a fost premiată la Expoziția Mondială de la Paris din 1910.

2 Replies to “Biserica fortificată din Biertan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *