Schweighofer Effect

„Schweighofer Effect” este un material documentar realizat în 2015 în comuna Reci din județul Covasna, unde compania austriacă Hozindustrie Schweighofer, implicată în scandalul exploatării ilegale de lemn din ţara noastră, urma să inaugureze o nouă fabrică de prelucrare a lemnului. Interviurile ne-au trezit numeroase suspiciuni. Reprezentații comunității Reci au vorbit despre avantajele economice și financiare pe care comuna le va avea în urma construirii unei asemenea fabrici, ocolind cu un aer de complicitate aspectele morale ale daunelor naturale provocate.

La scurt timp după filmări, Álmos Albert, fost primar al municipiului Sf. Gheorghe, a murit din cauza unor afecțiuni grave de sănătate, Adriana-Doina Pană a devenit ministru al apelor și pădurilor în guvernul lui Mihai Tudose, iar Holzindustrie Schwighofer și-a schimbat numele în HS Timber Group.

De asemenea, conform rapoartelor Greenpeace Romania, în 2017 au fost identificate 12.487 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, în creștere cu 32% față de anul anterior. Valoarea prejudiciului înregistrat în 2017 se ridică, astfel, la peste 41 de milioane de lei. În anul 2018, pe teritoriul României s-a recoltat ilegal un volum de 206.490,39 m3 de masă lemnoasă, cu aproape 16% mai mult față de anul 2017, iar astăzi, sub paravanul restricțiilor de circulație impuse de ordonanța de urgență, se pare că defrișările ilegale s-au înmulțit în mod alarmant.

Mai jos, puteți viziona documentarul „Schweighofer Effect” realizat de Alex Iacob și Răzvan Leucea.

One Reply to “Schweighofer Effect”

  1. Da! In Romania din pacate prospera defrisarile in loc sa se lupte impotriva incalzirii globale si impotriva topirii marelui ghetar Permafrost din Siberia. Chiar si in timpul starii de urgenta din aprilie, mafia lemnului a continuat sa opereze in Maramures mai ales ca in mai si iunie ameninta cu moartea reporterii in stil mafiot modelul calabrezo-sicilian. Autoritatile nu au luat in serios apelul disperat la 112 de catre victime ca in cazul Caracal cu Dinca.
    Detalii despre aceasta mafie se pot gasi la stiri chiar si la emisiunea “Starea Natiei special” cu Dragos Patraru episodul despre defrisari. Rusine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *