Transilvania – Prima parte

Am plecat, asadar, pe 9 august din Bucuresti. Am plecat sase, ne-am intors sapte. Drumul nostru trecea prin Brasov, apoi urma sa schimbam trenul pentru a ajunge la Prejmer. De la Prejmer am mers spre Archita, unde am innoptat. Apoi a urmat Sighisoara, Dumbraveni si Biertan. Pentru a nu incarca foarte mult postarea, am decis sa impart in doua intregul traseu. 
PREJMER

Pe la 1211, Regele Ungariei Andrei al II-lea pomenește într-un document adresat teutonilor numele râului Târlung, pe lângă care va crește localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni care primesc drepturi asupra acestui teritoriu sunt cei care vor ridica până la un anumit nivel biserica din Tartlau (denumirea săsească a localității). Lăcașul de cult a fost construit în stilul gotic burgund introdus de cistercieni la Cârța. 
Langa biserica fortificata am gasit o scoala abandonata.
Vremea a fost putin capricioasa in prima zi, ba ploua, ba iesea soarele. Din lipsa de timp si cu grija innoptatului am ales sa nu mai vizitam Harman si sa ne intoarcem la Brasov pentru a prinde trenul spre Archita. Archita se afla la 100 km de Brasov. Aici urma sa petrecem prima noapte!

ARCHITA

Am ajuns in Archita cu tot cu cerul innorat. Cum am intrat pe ulita mare am fost tintiti cu privirile de sateni. Fiind aproape seara posibil acesta era tabietul lor de zi cu zi. Binevoitori, ne-au indrumat spre o fantana de unde sa ne umezim gurile. De asemenea am intrebat de un loc bun de intins corturile, intrucat aveam de gand sa innoptam acolo. Domnul Mircea, de la o carciuma de langa biserica fortificata, ne-a aratat un loc bun, cu vedere spre sat, cu conditia sa nu-i furam oile si sa nu-i dam de baut ciobanului. Zis si facut, am urcat pana la locul cu pricina pe un traseu mai complicat decat trebuia. Eram epuizati, ne-am odihnit putin privind in departare spre intregul sat. Am inaltat corturile, am cautat lemne pentru foc, ne-am intalnit cu ciobanul si ne-am distrat de minune in mijlocul naturii temandu-ne totusi, pe tot parcursul noptii, de venirea neasteptata a vrunui urs sau oricarei alte lighioane. Foarte probabil pasii pe care i-am auzit dupa ce ne-am bagat in corturi erau ai unei fiinte pasnice, caci in dimineata care a urmat am vazut o caprioara urmata de un cerb. 


Gif creat de Axelanti
A doua zi am vizitat biserica fortificata din Archita, care se afla in renovare. Cu amabilitatea unui om aflat cu treaba pe-acolo, am ajuns si in turla.4 Replies to “Transilvania – Prima parte”

  1. Nu pot decat sa laud pozele facute de tine , am fost si eu pe acolo , merita vizitat . O sa urmez cu interes blogul tau si astept cu nerabdare poze 🙂

  2. Nu pot decat sa laud pozele facute de tine , am fost si eu pe acolo , merita vizitat . O sa urmez cu interes blogul tau si astept cu nerabdare poze 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *