Omul cu o mie de ochi

Iosif Berman, fotograf român de origine evreiască
“Omul cu o mie de ochi” cum a fost numit de către Geo Bogza, trimitea material fotografic și in afara țării, la Associated Press, Scandinavian Newspaper Press, ziarului New York Times și altor câteva reviste londoneze. A lucrat mai bine de 15 ani pentru presa de atunci, “Dimineaţa”, “Adevarul”, “Realitatea ilustrată” și multe altele. Supranumit „decanul fotoreporterilor”, a fost aproape de mişcarea de avangardă şi a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea fotografiei etnografice. Dimitrie Gusti l-a numit “coautor al imaginii satului şi ţăranului român“, cerându-i de fiecare dată să însoţească echipele monografice în satele româneşti în perioada interbelică.
Cadrele de mai jos apartin documentarului “Omul cu o mie de ochi” (2001) in regia lui Alexandru Solomon. O parte din documentar a fost filmat in interiorul fostului Palat Adevarul. De asemenea am alaturat si cateva fotografii proprii ale aceleiasi cladiri din anul 2011. Dupa cum veti observa, schimbarile celor 10 ani sunt considerabile. Pentru vizionarea intregului film dati click aici

Femeia din imagini este Luiza Berman, fata celebrului fotoreporter. Scenariul presupune un ultim drum către laboratorul tatălui ei din clădirea tipografiei Adevărul. Cu această rară ocazie putem observa un interior mai complet ca niciodată.

În legătură cu angajarea sa la ziarele de mare tiraj, Adevărul și Dimineața, fostul său ucenic, St. Ignat, iși amintea: “Tot în acea vreme, Constantin Mille a angajat un reporter fotograf adus special de la Paris, Victor Delbond, dar curând a trebuit să se întoarcă în patria sa. El l-a chemat atunci pe Berman, pe care i l-a prezentat lui Mille. De atunci începe adevărata carieră a lui Berman în presa românească.”

4 Replies to “Omul cu o mie de ochi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *