Încerc să vă trezesc simţul căutării în cadrul proiectului Colorimetrul Cultural printr-o foarte scurtă istorioară despre Capela Sf. Elisabeta şi despre deciziile unor mari femei.
Pe dealul Cotrocenilor se afla casa Anei Golescu, viitoarea soţie a doctorului Carol Davila, care în 1862 avea să se transforme într-un mic orfelinat de fete. La puţin timp, în urma unei donaţii pe care a făcut-o Elena Cuza, aici s-a construit o clădire care să adăpostească copiii în condiţii corespunzătoare, urmând ca locul să fie numit Azilul de copii orfani, Elena Doamna.
După câţiva ani, regina Elisabeta a propus ridicarea unei capele în curtea azilului. Astfel, în ziua de 24 aprilie 1870 s-a oficiat ceremonia de punere a pietrei de temelie în prezenţa regelui Carol I, a reginei Elisabeta şi a Mitropolitului Nifon.
Construirea capelei a fost condiţionată de strângerea fondurilor necesare. În cele din urmă a fost terminată şi numită Capela Sf. Elisabeta. A fost construită în stil italian şi era uşor de recunoscut după singura turlă din mijloc care se înălţa din perimetrul azilului. De asemenea, picturile murale de pe pereţi şi icoanele de la catapeteasmă au fost operele lui Gheorghe Tătărescu, contribuind şi elevele azilului la lucrarea în fir de aur şi mătase a catapetesmei.
Din nefericire, în iarna lui 2003 capela a fost cuprinsă de un incendiu. Ea se afla în toiul unei renovări, iar toate picturile, acoperişul şi materialele de construcţie au fost distruse complet. Cauzele pornirii incendiului au rămas necunoscute, deşi ar fi existat ipoteze legate de prezenţa persoanelor fără adăpost care înnoptau în capela. În acelaşi timp s-au speculat diverse idei precum aceea că aici era locul de întâlnire al unor satanişti. Mulţi au făcut jocuri de cuvinte jonglând de la Davilla la „diavol” şi au denumit capela „Biserica Diavolului”. Mai în glumă, mai în serios, pe dealul Cotrocenilor au avut loc foarte multe evenimente marcante şi pline de înţelesuri profunde. De la popasul lui Tudor Vladimirescu, prin istoria familiei Davilla şi până la deciziile grele ale reginei Elisabeta atât capela, cât şi un alt monument din imediata vecinătate poartă semnăturile timpului şi ale faptelor mai mult sau puţin tainice.
Rămâne să descoperiţi şi voi mai multe poveşti din cartierul Cotroceni. Sunt câteva locuri anume care aşteaptă să le vizitaţi Str. Doctor Lister, Intrarea Costache Negri, B-dul Eroilor şi B-dul Alexandru Vitzu. Spor la explorat!
Iar dacă nu te-ai înscris încă în proiect, o poţi face aici: http://colorimetrulcultural.ro/inscrie-te.