Necropola Capitalei

Cimitirul Bellu

Cei patru evangheliști care străjuiesc mausoleul Gheorghieff. Opera sculptorului Frederic Storch.

Nici o urmă de bun gust, nici un respect față de ceea ce reprezintă Bellu pentru România. În ultimii ani, singurul interes manifestat a fost cel material, ignorându-se cu desăvârșire bogația spirituală lăsata de înaintași. Puține opere de artă au rămas intacte. Printre ele, cavoul familiei Cantacuzino, pe care urmașii l-au îngrijit cum au putut. Ion Mincu, cel mai cunoscut arhitect român, a lăsat în Bellu câteva lucrări de excepție, necunoscute acum profanilor. Una dintre acestea este cavoul fraților Gheorghieff, bancheri celebri în secolul 19, care au finanțat parțial Războiul de Independență. “Din păcate, spune Paul Filip, în anii 1990, mausoleul acesta a fost spart și s-au căutat dinți de aur și bijuterii. S-au furat cele 8 făclii care erau înalte de 1 m și jumătate și groase cam de 40 de cm, pentru a fi vândute la fier vechi.” (sursă)

Doamna cu umbrelă restaurată.
În cimitirul Bellu, la figura 65, se află statuia Katalinei Boschott, sculptată de Raffaello Romanelli. Opera, comandată de un anonim, mai este cunoscută şi sub alte denumiri precum “doamna cu umbrelă” sau “doamna în alb”. Nu am găsit multe detalii certe despre această doamnă. Se ştie în schimb că ar fi fost profesoară de limbi străine dar prefer să nu dau credibilitate tuturor zvonurilor precum cea că ar fi fost amanta lui Carol sau a lui George Assan. Sunt lucruri mai puţin clare decât indiciile lăsate în urma morţii ei. Mi-am luat, aşadar, o hartă a cimitirului şi un creion şi am pornit spre mormântul ei. 
Pe mormântul de granit roşu scria în franceză cu litere aurite: Cet animal de médecin ma tuée! Herkulesbad – Mehadia 11-12 Août 1906 (“Animalul ăsta de doctor m-a ucis! Băile Herculane – Mehadia 11-12 August 1906”). Literele aurite au fost furate după revoluţie rămânând doar urmele lor. Fraza mai sus menţionată indică fără reţinere persoana vinovată de moartea ei. În acest context, dacă statuia ar prinde viaţă, cel mai probabil ar arăta cu degetul către făptaş. Cum acest lucru nu se va întâmpla niciodată, am luat în considerare poziţia statuii, implicit a privirii ei. Am trasat pe hartă o linie de-a lungul acesteia şi m-am oprit la cavoul Profesorului Doctor Mina Minovici (fig. 52) oarecum uimit. În plus cele două personaje au fost contemporane. Katalina Boschott a murit în 1906, iar Dr. Mina Minovici a trăit între anii 1858-1933.
Concluzia la care am ajuns se desprinde foarte uşor din cele relatate. Un anonim a înregistrat mărturisirile Katalinei referitoare la viitoarea ei moarte. Posibil ca aceasta să-şi fi ţinut un jurnal secret. Personajul necunoscut a transformat informaţiile vitale în indicii menite să mustre vreme îndelungată pe cel ce, prin metode necunoscute, a ucis-o.

7 Replies to “Necropola Capitalei”

  1. Nici sa fotografiezi nu ai voie. Am profitat de portita asta cu Noaptea Muzeelor si am reusit sa fac cateva poze. Am sa editez updatez si eu articolul cu o harta, sa fie.

  2. Nici sa fotografiezi nu ai voie. Am profitat de portita asta cu Noaptea Muzeelor si am reusit sa fac cateva poze. Am sa editez updatez si eu articolul cu o harta, sa fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *