Satele părăsite din Transilvania

SATELE PĂRĂSITE DIN TRANSILVANIA
PROIECT FILM DOCUMENTAR (DECEMBRIE 2013)
Context
Pe durata a cinci ani am efectuat în București numeroase documentări și foto-reportaje despre majoritatea imobilelor părăsite și considerate monumente istorice. Am explorat hoteluri și conace, spitale și fabrici, centre sportive, turnuri, buncăre și tuneluri. Toate aceste obiective abandonate au devenit interesul și pasiunea mea. Cu o cercetare aprigă descopeream deseori istorii necunoscute care învăluiau aceste clădiri, iar arhiva fotografiilor din interiorul lor a devenit o sursă de inspirație pentru unii. Mulți studenți la arhitectură au găsit în articolele de pe blogul meu un ajutor pentru proiectele lor de restaurare. Astfel, câteva dintre aceste clădiri părăsite au găzduit ulterior expoziții de artă, în timp ce altele se află chiar acum în curs de restaurare. Miza principală a acestui proiect a fost creșterea gradului de conștientizare cu privire la existența unor valori culturale și arhitecturale aflate în pragul distrugerii. 
Proiectul
În urmă cu câteva luni am aflat de existența unor sate părăsite din inima Transilvaniei. Conform noilor recensăminte, unele sate din județul Sibiu au opt, patru sau chiar 2 locuitori, în timp ce alte sate sunt aproape șterse de pe hartă. Am făcut traseul, le-am bifat pe cele mai abandonate și am căutat orice informație despre ele. Acest nou proiect presupune explorarea acestor sate adunate câte două sau trei în jurul comunei. Împreună cu echipa mea vreau să realizez o serie de filme documentare prin care să aduc la cunoștința publicului starea actuală a unor zone culturale din Transilvania. Multe biserici săsești din secolul al XVI-lea au fost distruse de timp sau vandalism, dar foarte puține imagini au ilustrat schimbările. Cred că este momentul ca aceste sate și monumente să intre în sfera de interes național, iar Transilvania să nu ajungă doar un ținut peticit cu atracții turistice precum Sibiu, Sighișoara, Brașov ș.a.m.d.
 

Filmul pilot
În drumul nostru din această iarnă vom explora împrejurimile comunei Șeica Mare. Aici se află Engenthal/Mighindoala (sat menționat pentru prima oară în 1381), un sat fantomă pierdut în timp și lipsit de orice localnic, căci ultimul om a murit anul trecut de bătrânețe. În 1975 aici se aflau mai bine de 50 de case, în timp ce astăzi le poți număra pe degetele de la o mână.
Totuși, cu amabilitatea Episcopiei Evanghelice din Sibiu și a preotului Ulf Ziegler, consilier la Consiliului Județean, voi reuși să fac rost de o părere oficială și, nu în ultimul rând, de o listă a locuitorilor satului Engenthal care au migrat spre alte sate sau comune. Astfel, documentarul va avea un caracter etnografic prin încercarea mea de a găsi familiile celor care locuiau cândva acolo.
Tara (von Neudorf)
Un alt capitol de interes major este activitatea controversatului pictor clujean, Sorin Tara (von Neudorf), care a concesionat biserica săsească din Engenthal, veche din sec. al XV-lea. El locuiește temporar în acest sat, lucrând în atelierul său la proiectul de restaurare a bisericii, pe care dorește să-l finalizeze în primăvara anului viitor. În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu el în București am aflat cât de blestemat pare acel loc. Ne-a vorbit de traiul greu de acolo, de contribuția impresionantă pe care a adus-o pentru restaurarea bisericii și de dorința de a-și termina proiectul artistic, acela de a picta scenele istoriei sașilor din Transilvania în interiorul lăcașului de cult.
 

4 Replies to “Satele părăsite din Transilvania”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *