Pandelică s-a întors!

Statuia tinichigiului ornamentist Alexandru Dimitriu (1871-1955) a fost reamplasată în vârful turnului Primăriei Sectorului 1 la începutul lunii iulie anul curent. După incendiul din 2009 care a afectat clădirea primăriei din bd. Banu Manta, statuia soldatului de aramă a fost coborâtă din măsuri de precauție, urmând să fie restaurată. Ea mai este cunoscută și sub numele de „Pandelică”, botezată astfel de către funcționarii primăriei din perioada interbelică în cinstea unui pompier renumit, întrucât statuia se afla pe cea mai înaltă construcție din zonă (56 de metri), simbol al supravegherii întregului perimetru. 

De asemenea, este drept să menționez că Pandelică mai are doi frați. Alexandru Dimitriu a realizat prima statuie în 1896 pentru a împodobi Palatul Culturii din Iași, orașul în care s-a născut. Postura rigidă a cavalerului pe care îl reprezintă și proporțiile nereușite ale brațului drept trădează stângăcia meșterului în vârstă de 25 de ani. Cea de-a doua statuie a fost creată pentru a decora acoperișul casei sale din București, de pe strada Episcopul Radu, urmând ca în 1929 Primăria de Verde (actuala Primărie a Sectorului 1) să comande statuia cavalerului care a rămas cunoscut până în ziua de astăzi sub numele de Pandelică. (sursă)

Dintre cele mai notorii lucrări ale lui Alexandru Dimitriu se numără și cupolele metalice a Ateneului Român și Palatului Patriarhiei, cea împodobită cu statuia unui vultur cu aripile desfăcute.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *