Lipscani 33

Posted on

Am vizitat o casă părăsită din inima Bucureștiului și am fost intrigat de lipsa unor date clare cu privire la trecutul ei. Astfel, am încercat să fac o mică investigație pe care am lăsat-o incompletă din lipsa informațiilor. 

La parterul clădirii de pe strada Lipscani nr. 33 se afla, până acum nu mult timp, restaurantul Margo Lounge Caffe. În subsol se putea găsi The Vault Club, situat într-o fostă trezorerie a Băncii Agricola, conform unor surse. N-am aflat dacă într-adevăr aici a existat o anexă a acestei bănci sau dacă sediul a fost mutat din clădirea de la intersecția Căii Victoriei cu strada Lipscani. Cert este că imobilul din Lipscani 33 a fost construit înainte de 1930. Mai exact, la acea dată exista doar corpul principal cu balcoane, iar mărirea imobilului a avut loc în etape diferite, probabil o dată în 1934, iar a doua oară în 1972. De asemenea, în planul cadastral din 1911 figurează numele familiei de bancheri Chrissoveloni, iar peste 73 de ani, în spațiul mărit după dubla extindere se afla Centrul de Construcții și Montaj (Centr. Constr. Montaj). După Revoluția de la 1989 clădirea a găzduit mai multe firme, printre care și Apromatco S.A., urmând ca în jurul anului 2009 parterul și subsolul să devină restaurant și club.

Text & Foto: Alex Iacob

2 Replies to “Lipscani 33”

  1. Nu pot fi 100% sigur, dar e foarte posibil ca Lipscani 33 sa fi fost sediul Societatii Bancare Romane, devenita filiala a Dresdner Bank in vremea razboiului si apoi Sovrom Bank la inceputul ocupatiei sovietice. In acei ani la ultimul etaj functiona o bucatarie si o sala de mese pentru angajatii bancii.
    Daca in decursul anilor nu au intervenit modificari substantiale si daca aspectul sau actual poate sugera ca pe vremuri acolo a fost asa ceva, atunci banuiala mea se adevereste.

  2. Nu pot fi 100% sigur, dar e foarte posibil ca Lipscani 33 sa fi fost sediul Societatii Bancare Romane, devenita filiala a Dresdner Bank in vremea razboiului si apoi Sovrom Bank la inceputul ocupatiei sovietice. In acei ani la ultimul etaj functiona o bucatarie si o sala de mese pentru angajatii bancii.
    Daca in decursul anilor nu au intervenit modificari substantiale si daca aspectul sau actual poate sugera ca pe vremuri acolo a fost asa ceva, atunci banuiala mea se adevereste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *