Nyirő József, Szeklers’ Apostle?

Posted on

Un film documentar despre scriitorul și omul politic maghiar Nyirő József (1889-1953), ale cărui implicații în regimul fascist nu au împiedicat ridicarea unui bust în memoria lui, montarea mai multor plăci comemorative sau chiar amenajarea unei camere memoriale în casa lui natală din Jimbor (jud. Brașov), alături de alte încăperi ce se doresc a fi destinate ajutorării unor copii orfani.

A documentary film about the Hungarian writer and politician Nyirő József (1889-1953), whose involvement in the fascist regime has not prevented the set up of a bust in his memory, installing several plaques or even setting a memorial room along with other premises that are meant to foster some orphans in his birth house in Jimbor (Brașov County).

Nyirő József, Szeklers’ Apostle? from Alex Iacob on Vimeo.

Text & Video: Alex Iacob

12 Replies to “Nyirő József, Szeklers’ Apostle?”

  1. Interesant, mi-a placut abordarea. N-are prea mare legatura cu subiectul principal dar daca vrei mai mult despre cetatea de la Racos, aceasta a fost subiectul doi sau trei an la rand pentru studentii anului IV, la proiectul de restaurare din cursul acestui an de studii. Era si parte a traseului excursiei de studii astfel ca exista si un mic documentar istoric cuprins in caietul excursiilor de studii din acei ani.

  2. Interesant, mi-a placut abordarea. N-are prea mare legatura cu subiectul principal dar daca vrei mai mult despre cetatea de la Racos, aceasta a fost subiectul doi sau trei an la rand pentru studentii anului IV, la proiectul de restaurare din cursul acestui an de studii. Era si parte a traseului excursiei de studii astfel ca exista si un mic documentar istoric cuprins in caietul excursiilor de studii din acei ani.

  3. intr-adevar, este o abordare extrem de echilibrata, multi politicieni si formatori de opinie ar putea invata din acest articol…si pentru mine, secuianca, Nyiro Jozsef imi trezeste sentimente contrare, eu am citit carti ale lui cand inca nu stiam multe despre el, mi-au placut, nu am simtit antisemitism in ele. Imi place sa cred ca se pot desparti politicianul si scriitorul…nu prea avem scriitori care au scris despre secui, e greu sa renuntam la opera lui.

  4. intr-adevar, este o abordare extrem de echilibrata, multi politicieni si formatori de opinie ar putea invata din acest articol…si pentru mine, secuianca, Nyiro Jozsef imi trezeste sentimente contrare, eu am citit carti ale lui cand inca nu stiam multe despre el, mi-au placut, nu am simtit antisemitism in ele. Imi place sa cred ca se pot desparti politicianul si scriitorul…nu prea avem scriitori care au scris despre secui, e greu sa renuntam la opera lui.

  5. Este dificil de abordat un astfel de subiect, iar in acest context echilibrul este absolut necesar. Nu cred ca trebuie sa se renunte la ceva atata timp cat generatiile prezente urmeaza o cale de mijloc si sunt capabile sa separe binele de rau.

  6. Este dificil de abordat un astfel de subiect, iar in acest context echilibrul este absolut necesar. Nu cred ca trebuie sa se renunte la ceva atata timp cat generatiile prezente urmeaza o cale de mijloc si sunt capabile sa separe binele de rau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *