Întreprinderea Chimică Dudești

Pe bulevardul Theodor Pallady nr. 50 se află ruinele fostei Fabrici de pulberi a armatei sau Pulberăria de la Dudeşti a furnizat o parte din infrastructura necesară sfârşitului secolului al XIX-lea. Ea a fost înfiinţată de generalul de artilerie al Armatei Române, Eremia Teofil Grigorescu, în anul 1895 ca unitate de producție pentru substanțe chimice speciale. Tot aici a apărut Întreprindere Chimică Dudești, care a devenit între timp SC Chimopar SA, una dintre cele mai vechi firme din industria chimică românească. Merită notată explozia de la începutul secolului al XX-lea (1904 sau 1923), în urma căreia mai mulţi oameni au murit.

Text & Foto: Alex Iacob

7 Replies to “Întreprinderea Chimică Dudești”

  1. Salut, eu lucrez pe Pallady la nr 50 si in fiecare zi vad de la fereastra mai multe ruine industriale, unele au apartinut odata de fabrica de medicamente. Cele pe care le-ai fotografiat tu sunt doar cateva din ce este acolo si cred cele mai vechi, sunt unele mai inalte si construite de comunisti, din cate imi spun colegii mai in varsta acolo "in vale" sunt foarte multe ruine de cladiri in care ei au lucrat acum 20-25 de ani. Am fost tentat de mai multe ori sa merg sa le explorez dar nu prea m-am incumetat singur :), inteleg ca pe acolo e un rai al cainilor iar contaminarea chimica este destul de mare. Din curte de la noul Dedeman de pe Pallady se vad de asemenea multe cladiri ruinate, accesul facandu-se foarte usor, nu exista gard, paznici ci doar niste buruieni inalte.

  2. Salut, eu lucrez pe Pallady la nr 50 si in fiecare zi vad de la fereastra mai multe ruine industriale, unele au apartinut odata de fabrica de medicamente. Cele pe care le-ai fotografiat tu sunt doar cateva din ce este acolo si cred cele mai vechi, sunt unele mai inalte si construite de comunisti, din cate imi spun colegii mai in varsta acolo "in vale" sunt foarte multe ruine de cladiri in care ei au lucrat acum 20-25 de ani. Am fost tentat de mai multe ori sa merg sa le explorez dar nu prea m-am incumetat singur :), inteleg ca pe acolo e un rai al cainilor iar contaminarea chimica este destul de mare. Din curte de la noul Dedeman de pe Pallady se vad de asemenea multe cladiri ruinate, accesul facandu-se foarte usor, nu exista gard, paznici ci doar niste buruieni inalte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *