Catacombele Brașovului (partea a doua)

Posted on

Ne-am reîntors în Brașovul subteran. De data asta am explorat și a doua parte a buncărului săpat în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Aici am văzut adăpostul improvizat al unor oameni fără casă care, cândva, și-au tras chiar și curent electric. De aceea, în multe fotografii apar cabluri prinse de pereții tunelurilor. De asemenea, am reușit să fac o serie de măsurători care m-au ajutat să cartografiez toate rețelele subterane de sub Turnul Alb cu o precizie mult mai mare decât data trecută (vezi prima parte).

2 Replies to “Catacombele Brașovului (partea a doua)”

  1. Aceste tunele sunt doar o parte din reteaua de catacombe ale Brasovului care sunt pe sub tot parcul.
    Dupa ce am explorat tunelul de mers pe burta cu denumirea “H iesire surpata” cica iesire surpata, am gasit doua tunele una duce la iesirea ingusta inchisa cu grilaj, celalalt duce la un zid masiv de boltari, se continua printr-o fanta ingusta deasupra, duce la un spatiu stramt delimitat de tavanul grotei si conduct masiv de ciment solid (doua conducte perpendiculare) galeria este denumita pompos de niste pusti “camera acceleratorului” celalalt conduct porneste din centrala, zona unde tunelul se infunda, pe partea cealalta galeria ocoleste conductul din cauza ca are un segment prin care nu incapi, ocolitoarea ajunge inapoi la conduct, urci un prag si din nou te tarasti, dupa aia se desparte in doua, galeria ce paraseste conductul duce la alte camere subterane unde una iese la suprafata la o iesire bine ascunsa aproape de fostul cinema “popular” si a doua centrala, tunelul ce continua cu conductul este inaccesibil deoarece eu nu incap pe acolo si se infunda la un zid si trebuie lama diamantata pentru a putea largi pe acolo (stanca acolo e tare ca granitul, o fi ceva gresie pe baza de cuart, si conductul este din ciment roman din ala care nu se poate scobi nici cu ciocanul si cu dalta).
    Se zvoneste ca conductul care pleaca din centrala amonte si continua adanc in deal ar duce pana in Bartolomeu sau pana la un fost laborator secret. Si din cealalta centrala care are un paznic ce sta poate nonstop acolo ar avea un tunel ce duce adanc in deal.

  2. Acum catacombele Brasovului au o schimbare majora. Holurile sunt amenajate ca muzeu cu denumirea “Brasov Underground Muzeum” unde la sectorul al doilea tunelul “G” nu mai e zidit ci duce la o colt infundat si la o iesire zidita unde se vede lumina zilei printr-o crapatura. Un zid median inalt de 1 metru a fost desfiintat. Hornul de langa camera rotunda “A” a fost acoperit cu panza pentru a nu se mai face infiltrati de apa in galeria ce leaga de camera patrata. Intrarea “C” nu mai e zidita, ci inchisa cu o poarta metalica de grilaj fiind iesire de urgenta din muzeu in caz de incendiu sau acumulare de fum. Stramtoarea “E” a fost largita pentru accesul facil al vizitatorilor. La iesirea care parea surpata ca fiind atunci astupata cu bolovani si pamant, a fost largita pentru a nu merge taras si duce la iesirea de langa pod care e larga si are poarte cu grilaj ca la intrarea principala. Doar galeria tehnica care duce la conductul “accelerator” e ingusta si se merge taras. La galeria strabatuta de conduct in directia Bartolomeu cineva a reusit sa largeasca doar in zona cu zidulete dand la o parte bolovanii, ca tavanul granitic si conductul fiind impenetrabile, tunelul este accesibil inca 30 metri apoi mai departe chiar e sigilat cu un dop masiv de ciment cu zidulete de boltari duri, imaginile mai incolo se pot vedea cu un telefon cu selfiestik lung de 3 metri pentru zona inaccesibila. Galeria cu conduct este singura galerie din acele catacombe care nu poate fi explorata in intregime, tinand cont ca centrala amonte e sigilata cu 2 porti metalice sudate si centrala aval este pazita de un paznic si de personalul tehnic, inca nu stiu ce incalzeste acele centrale, poate chiar un laborator secret sub dealul Warthe (dealul Omizilor). Centralele sunt incaccesibile publicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *