Prima biserică pe care o vezi când ieși din Gara St. Lucia din Veneția este San Simeone Piccolo (sau SS Simeone e Giuda). De asemenea, se numără printre ultimele biserici construite în Veneția, mai exact în prima parte a sec. al XVIII-lea, și a fost de multe ori numită ca fiind una dintre cele mai urâte și disproporționate biserici.
Una dintre cele mai urâte biserici din Veneția sau din altă parte. John Ruskin
…o cupolă înaltă dizgrațioasă, acoperită cu cupru, de o formă disproporționată față de dimensiunea clădirii care o susține. Giulio Lorenzetti
Am mai văzut biserici fără cupole, dar niciodată până acum n-am văzut o cupolă fără o biserică. Napoleon
Anul acesta se pare că biserica este deschisă publicului nu doar în zilele de duminică, când se oficiază mesa în limba latină, ci și în restul săptămânii. Intrarea este gratuită în interiorul bisericii, iar pentru cei care vor să sape mai mult există o taxă de 2 euro pentru a vizita criptele. Cum în Veneția beciurile, catacombele sau criptele nu sunt un lucru comun, cred că merită să coborâm în vechiul cimitir de sub San Simeone Piccolo, format din patru coridoare ce leagă camera octogonală centrală de cele 21 de camere funerare, toate acoperite de fresce cu reprezentări ale morții și Judecății de Apoi.
Mai sus, elemente precum globul din mână și semiluna deasupra capului fac posibilă identificarea personajului drept alchimistul legendar Hermes Trismegistus (lat. Mercurius ter Maximus), asimilat cu zeul Thot pentru egipteni, Hermes pentru greci și Mercur pentru romani, fiind identificat de unii chiar cu Moise.
În Discursul perfect, Hermes Trismegistul îi dezvăluie lui Asclepios că Dumnezeu nu are nume, sau mai curând le are pe toate, deoarece el este în același timp Unu și Întregul. Bucurându-se în veci de fecunditatea celor două sexe, el dă mereu naștere la tot ceea ce a avut intenția să procreeze.
– Cum, Trismegiste, spui că Dumnezeu are ambele sexe?
– Da, Asclepios, și nu numai Dumnezeu, ci și toate ființele însuflețite și vegetale…
(Doina Ruști, Dicționar de simboluri dominante din opera lui Mircea Eliade)
Foto & text: Alex Iacob