Spitalul Filantropia

Majoritatea celor din Sectorul 1 au văzut faţada Spitalului Filantropia, cea care dă spre Piaţa Victoriei, dar nu au avut curiozitatea să meargă prin spate ca să privească și restul clădirii. În poze puteți vedea ce a mai rămas din corpurile abandonate ale spitalului (corpurile C și D), care au ajuns să fie prădate de toţi vânătorii de fier vechi de etnii incerte. Statul a încercat să le consolideze, dar s-a plictisit repede şi a lăsat totul în plata paznicilor care vin să alunge trecătorii curioşi care staţionează pe trotuar.
E o poveste cam sumbră pentru o clădire care a fost al treilea spital din Ţara Românească. Deşi nu pare, centrul a fost construit pe la începutul secolului XIX, sub numele de Spitalul Iubirii de Oameni, printr-o strângere de donaţii organizată de Dumitru Caracaş, directorul Spitalului Pantelimon, care se angajase să muncească gratis aici până la finalul vieții. Era un macedonean de neam vechi, numit așa de turcii din Macedonia, din cauza sprâncenelor negre şi stufoase. El era medicul primar al Bucureştiului şi a fost şi cel care a recomandat cultivarea cartofului la noi, deci ar trebui sanctificat de toate fast-food-urile şi studenţii români.
Pe plăcuța de la intrare am aflat că responsabil pentru consolidarea celor două corpuri este SC Prominvest Carpați Nord SRL, o firmă în pragul falimentului, ca să înțelegem și noi de ce unul dintre cele mai vechi spitale a ajuns să aibă nevoie de îngrijiri medicale.


Am aflat că într-o anexă a spitalului se întâlneau membrii celei mai tari grupări artistice radicale de după Cel de-al Doilea Război Mondial, Acvilele Albe. Ei numeau acest loc Incubatorul și erau un fel de hipsteri ai secolului XX, care nu agreau niciun tip de ideologie. Urau regimurile politice şi îndoctrinarea atât de mult încât au decis să se izoleze complet. Erau în jur de 70 de artişti, filozofi şi scriitori, o parte dintre ei refugiaţi din Basarabia şi Bucovina, ajunşi în Bucureşti încă din 1940. O parte erau români de origine poloneză ameninţaţi cu deportarea, o parte foști legionari, toţi dezamăgiţi de structurile politice de care aparţinuseră.
Prin 1948 Incubatorul a fost atacat de regim. Acvilele au fost arestate și li s-au înscenat procese în care erau acuzaţi că sabotau regimul şi voiau să pornească un nou război mondial. Pe pereţii Incubatorului se puteau găsi însemne precum „Gândeşte pentru tine!” sau „Mâncarea deja mestecată = VOMĂ” , cât și instalații artistice sculpturale deosebite.

Am trecut prin spital și prin sediul păsărilor solitare, am înfruntat norii și am ocolit seringile periculoase găsite pe jos. Spitalul Filantropia nu e abandonat de tot, dar mi se pare sinistru ca, lângă partea activă, curată, unde sunt şi acum trataţi oameni, să fie clădirile astea care strâng jeg, aurolaci şi dihănii. Mă rog, probabil ăia de la Ministerul Sănătăţii gândesc că, de la atâta diversitate în decor va crește imunitatea bolnavilor.

Surse

Vezi și

2 Replies to “Spitalul Filantropia”

  1. Sal am fost acolo merg de mult timp vreau SA mai spun ceva ce nu se știe poate zici ca Nui adevărat exista o camera unde e un SCAun acolo exista un demon si o camera unde e o imagine cu un gândac dure ești in siguranță si nai zis de morga si apropo nu te du la morga o sa ieși cu zgarieturi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *