Pavilionul Central al Băilor, cunoscut drept Cazinoul din Vatra Dornei, a fost dintotdeauna simbolul orașului bucovinean. El a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea la inițiativa primarului Vasile Deac, care l-a convins pe împăratul Franz Joseph al Austriei de necesitatea existenței unui cazino pentru turiștii veniți la băi. Astfel, cazinoul a fost inaugurat pe data de 10 iulie 1899, moment în care dispunea de o sală de teatru, o bibliotecă, un restaurant, o cofetărie si alte spații de utilitate publică.
Clădirea în stil eclectic, cu influențe ale Renașterii germane, a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni: sală de jocuri de noroc, sală de concerte și spectacole, precum și club muncitoresc în perioada regimului comunist. Totuși, cu toate că era inclus în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, cazinoul s-a aflat pentru mult timp într-o stare avansată de degradare, după ce lucrarea de renovare aprobată de Nicolae Ceaușescu în 1987 a fost oprită după Revoluția din decembrie ’89. În trei luni s-au furat candelabre, marmura de Carrara, cristaluri și căzi de cupru. Lucrările nu au mai fost continuate din lipsă de fonduri și din cauza schimbării repetate a proprietarilor.
Din fericire, în jurul acestui monument s-a conturat prima ediţie a Festivalului de Artă și Cultură Urbană Dorna Art (2015), creat cu scopul de a reactiva orașul bucovinean printr-o platformă culturală alternativă de recreere, interactivă și contemporană. Activități diverse precum concerte, ateliere, filme și alte expoziții și spectacole, au fost menite să sporească încrederea comunității în propria forță de luptă pentru recâștigarea spațiului urban controversat, de o valoare inestimabilă pentru acest oraș.În 2003, Cazinoul din Vatra Dornei a fost revendicat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în calitate de administrator juridic al Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina cu scopul de a restaura clădirea și de a o transforma într-un muzeu al Bucovinei, după cum a explicat preotul Gheorghe Saftiuc, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor:
„Recent, am obţinut de la Ministerul Culturii avizul pentru reabilitarea clădirii cazinoului. Proiectul aflat în lucru presupune realizarea unui muzeu al Bucovinei, de la începuturile acestei regiuni şi până în prezent. Pentru ca proiectul să fie eligibil şi să aibă cât mai multe şanse pentru a fi acceptat la finanţare ne-am propus să întocmim şi proiectul tehnic şi abia ulterior vom depune dosarul la Piatra Neamţ. Am convingerea că vom finaliza totul până la termenul limită de depunere, respectiv 25 august.” (știre din 06.07.2016 www.monitorulsv.ro/Local/2016-07-06/Cazinoul-din-Vatra-Dornei-va-deveni-muzeu)
Astăzi, la început de 2023, fostul Cazino este la un pas de marea deschidere. Lucrările de restaurare avansează atât la exterior cât și la interior astfel încât monumentalul edificiu începe să arate așa cum a fost odată. În urma lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii monument care va purta denumirea Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”, va fi readusă în lumină arhitectura deosebită a construcției care a cunoscut perioade înfloritoare, dar și încărcate de zbucium. De asemenea, prin acest proiect se dorește promovarea patrimoniului istoric și cultural al Stațiunii balneoclimaterice Vatra Dornei, prin evidențierea resurselor și tradițiilor locale.
Mai jos, câteva imagini din 2016:
Text: Alex Iacob
Foto: Alex Iacob & Robert Casmirovici
Super! Bine ca nu ti-a cazut in cap bucati din el…
Inca mai avem o tara frumoasa, deci hai sa ne batem joc si de ce-a mai ramas….