Templul Mare din Vatra Dornei

Construit în perioada 1898-1902, Templul Mare din str. Mihai Eminescu, nr. 54, a fost prima sinagogă din Vatra Dornei. La acea vreme, comunitatea evreiască constituia o parte importantă a populației orașului. Astfel, pe lângă construirea acestui templu și a unei alte sinagogi de pe str. Luceafărul, au fost înființate școli private la care se studia în limba ebraică.

Cu două decenii înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, evreii din Vatra Dornei dețineau băcănii, măcelării, farmacii, restaurante, cafenele, cabinete medicale sau stomatologice. Mai multe hoteluri și bănci erau administrate de ei. Chiar și Cazinoul din Vatra Dornei a fost închiriat timp de mulți ani de un evreu (sursa).

În anul 1941, în Vatra Dornei locuiau 8.217 locuitori, dintre care aproape un sfert erau evrei. Într-o după-amiază de octombrie a aceluiași an, un număr de 2.650 evrei din Vatra Dornei și din satele din jur au fost duși de soldați spre gară, îmbarcați în vagoane de vite și transportați în lagărele din Transnistria. În oraș au rămas doar 21 de evrei conform evidențelor din 1942.

Începând din 1945, supraviețuitorii Holocaustului au început să se întoarcă în oraș. În perioada Revoluției din decembrie 1989, în Vatra Dornei mai locuiau câteva sute de evrei, dar în câteva luni au emigrat aproape toți în Israel (sursa). Templul Mare a fost abandonat, iar anii 2000 l-au prins într-o stare precară. Acoperișul stătea să se prăbușească, tencuiala de pe pereți era căzută, pereții erau crăpați și geamurile sparte.

Text: Alex Iacob
Foto: Alex Iacob & Robert Casmirovici

14 Replies to “Templul Mare din Vatra Dornei”

  1. Regretabil ca Primaria orasului sau o fundatie nu se ocupa de promovarea si mai ales intretinerea acestui monument;este reprezentativa pt Vatra Dornei; este istorie !

  2. Regretabil ca Primaria orasului sau o fundatie nu se ocupa de promovarea si mai ales intretinerea acestui monument;este reprezentativa pt Vatra Dornei; este istorie !

  3. Vă rog să fiţi exact! Dacă e posibil, duceţi cercetarea mai departe. In care zi din octombrie 1941, soldaţi ai cărei armate, ordinul scris, semnat de cine anume,raportul autorităţii care a indeplinit ordinul , lista-numele celor "urcaţi in vagoane", precum şi alte amănunte utile. Altminteri articolul dv. ar fi o periculoasă diversiune la adresa armatei romane şi a statului român. Aştept cu interes răspunsul dv. şi vă rog să fiţi convins că nu am nici un resedntiment faţă de poporul evreiesc.

  4. Vă rog să fiţi exact! Dacă e posibil, duceţi cercetarea mai departe. In care zi din octombrie 1941, soldaţi ai cărei armate, ordinul scris, semnat de cine anume,raportul autorităţii care a indeplinit ordinul , lista-numele celor "urcaţi in vagoane", precum şi alte amănunte utile. Altminteri articolul dv. ar fi o periculoasă diversiune la adresa armatei romane şi a statului român. Aştept cu interes răspunsul dv. şi vă rog să fiţi convins că nu am nici un resedntiment faţă de poporul evreiesc.

  5. Domnule Moldovean, cine a scris articolul a punctat bine. Au fost dusi in Transnistria 2.650 de evrei. Multi dintre ei nu s-au mai intors. Cel mai celebru evreu din oras era Boanches, un mare afacerist care avea prorietati multe. Cele mai cunoscute erau Hotelul Boanches, actuala Judecatorie, si Hotel Boanches II care curpindea cladirile de pe partea dreapta de langa fostul cinematograf al orasului, acum o cladire care a nascut multe scandaluri si discutii. Ce este mai grav, si asta nu sunt povesti auzite, ci absolut realitati, ca multi dintre localnici au dat informatiei jandarmeriei si armatei, unde sunt evrei pentru a fi ridicati. Vatra-Dornei nu a fost si nu este un loc in care evreii sa fie cei mai iubiti.

  6. Dar oare de ce, asta nu te intrebi? De buni ce sint? Ia mai documenteaza-te mataluta, ca asa bine ar fi! Vai, miau, miau, sint anti-semita, ce ne facem?

  7. Stiti cumva vreo persoana de legatura in Vatra Dornei pentru a vizta Templul si cimitirul evreiesc? Am fost la inceputul lui august anul acesta, dar pentru ca nu am avut mult timp la dispozitie nu am ajuns la templu, iar la cimitir am uitat sa intreb persoana care era acolo cum o pot contacta pentru o alta vizita. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *