Vila Cembra din Vatra Dornei

Până în anul 1890, pe actualul amplasament al Vilei Cembra a funcţionat Hanul Petru Rareş, una din cele mai renumite unităţi de profil din zona Dornelor. După amenajarea restaurantelor şi a pensiunilor, hanul a pierdut din importanţă. Vechea clădirea şi anexele destinate adăpostirii cailor şi parcării căruţelor, deşi aveau un aspect arhitectural deosebit, au rămas în paragină.

Astfel că, în anul 1890, căutându-se amplasament pentru Hotelul Oțelul II, s-a trecut la demolarea acestor clădiri şi a anexelor gospodăreşti. Pe terenul rămas liber s-a construit actuala vilă, care a fost dată în folosință în anul 1895. Până în anul 1914, clădirea a funcţionat în regim de hotel, însă după începerea războiului a intrat sub administraţie militară. După sfârșitul Primului Război Mondial, Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina a cedat spaţiile în vederea înfiinţării primului gimnaziu și primului liceu din Vatra Dornei. În anii ce au urmat, liceul și gimnaziul au fost desființate în mod repetat din lipsă de fonduri, clădirea redevenind hotel.

Istoria s-a repetat, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata a ocupat vila. După naţionalizare, edificiul a fost dat în folosință ca și casă de odihnă şi a funcţionat în regim de sanatoriu. În 1963, pe considerente de caritate, clădirea a devenit un sanatoriu-şcoală pentru copiii bolnavi de poliomielită. Astfel a funcţionat până pe 28 mai 1975 când, complet renovată, a fost pusă la dispoziţia sindicatelor. Din 1990, vila a fost denumită Cembra, a intrat în structura Sind-România – Filiala Vatra Dornei şi a rămas în administrarea sindicatelor. Astăzi este închisă și lăsată în paragină de câțiva ani buni. Anul acesta, cu ocazia editiei a doua a Festivalului Dorna Art, publicul a avut acces în interiorul Vilei Cembra pentru a asista la spectacolul de teatru senzorial experimental Clepsidra universală.

Surse de informare: Ţaranu, Petru – Memoria Dornelor, vol. III, Editura Biblioteca Bucovinei, Suceava, 1999; Prof. Ciprian Vrânceanu (Liceul teoretic ‘’Ion Luca”)

Text: Alex Iacob
Foto: Alex Iacob & Robert Casmirovici

One Reply to “Vila Cembra din Vatra Dornei”

  1. În vila Clepsidra a funcționat cea mai buna baza de tratament la care am avut acces în perioada copilăriei. Aici am făcut primii pași. Prin faptul ca avea capacitate mica fiecare copil beneficia de toată atenția, atât medicala, cat și psihologica. Aici ma simțeam ca acasă, personalul ne trata ca pe copii lor și noi le apelam pe infirmere “Tanți Mama Floarea, Maria, Elena…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *