Castelul Fermecat

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova poartă numele primarului care a avut inițiativa de a moderniza și înfrumuseța orașul prin înfiinșarea de parcuri și grădini. Construcţia parcului a început în anul 1897 şi a fost inaugurată în 1903 în prezenţa Regelui Carol I. Édouard Redont, arhitectul desemnat pentru realizarea acestui proiect, a implementat un stil romantic printr-o sinteză a arhitecturii şi picturii peisagere.

Castelul Fermecat este unul dintre obiectivele parcului monument istoric și a fost imaginat de mintea lui Redont ca o îmbrăcăminte pentru imensele bazine de apă ce serveau la irigarea parcului, pentru ca trebuie să ținem cont că totul a fost proiectat pentru a arăta perfect peste 100 de ani.

În timpul regimului comunist, în incinta castelului a fost deschis un restaurant, iar în anii ’90 craiovenii își puteau petrece timpul liber în noul bar amenajat.

Castelul Fermecat are o suprafaţă de 110 m² şi, până în anul 2009, o bună perioadă de timp a fost lăsat în paragină, deşi îi aparţinea unui om de afaceri. Edificiul avea geamurile sparte, tencuiala începuse să cadă, iar pereţii erau mâzgăliţi de cei care trecuseră pe acolo. Din fericire, în anul 2009, clădirea a fost cumpărată de un craiovean, care a demarat lucrările de restaurare.

Astăzi se discută o negociere a unui proiect de concesionare a terenului de sub castel, dat fiind faptul că restaurantul are nevoie de mari investiții și de câțiva ani stă închis.

Surse: www.memorielocala.aman.ro
www.destepti.ro
www.paginaolteniei.ro

Foto & text: Alex Iacob 
Foto arhivă: Biblioteca Centrală Regională Oltenia

6 Replies to “Castelul Fermecat”

  1. Acel castel numit “fermecat” care acum arata ca si castelele de langa cimitirele din Anglia este chiar castelul din clipul “Luna mi-a zambit” de formatia CLASS

  2. Acel castel imi aduce aminte si de filmele “Vrajitorul Merlin” si “Evermoor” si multe alte basme vrajitoresti

  3. unde se afla acest monument istoric,mai exact?cand a fost construit?cine este proprietarul sa??(0784714060)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *