În drum spre mânăstirea Sâmbăta de sus, am dat întâmplător peste acest palat cu aspect de conac . Domeniul pe care se află este la marginea localității. Te întâmpină cu o poartă monumentală, prin care se făcea accesul pe domeniu. Din poartă se mai păstrează destul de puțin, fiind ruinată. Nu am apucat s-o fotografiez. Palatul se prezintă într-o stare destul de bună, fiind renovat prin 2010, dar abandonat între timp. Toate geamurile sunt cu ramă termopan, ceea ce îi stirbește din valoarea istorică.
Ocolindu-l, am dat în partea stângă a clădirii de un mic portic care acoperă intrarea în pivnițele boltite, foarte bine păstrate. Pivnițele sunt singurele rămase din vechiul palat construit de voievodul Constantin Brâncoveanu în 1708. Pivnițele au plan pătrat, alcătuit din patru încăperi acoperite cu calote pe pandantivi susţinute de arcuri care se întâlnesc într-un stâlp masiv central, ca la Mogoşoaia şi Potlogi.
În anul 1801, banul Grigore Brâncoveanu, construiește un castel în stil baroc târziu, caracteristic pentru Transilvania, la construcția căruia utilizează elemente decorative din vechiul palat. În urma morţii lui Grigore Brâncovenau, în 1832, proprietatea revine Bisericii Greco-Catolice din Braşov. Din testamentul său rezulta că ansamblul de la Sâmbăta de Sus era compus din palat, clădiri administrative, o fabrică de coniac, două mori şi grădini.
La reforma agrară din 1922, domeniul a fost expropriat, iar Ministerul Domeniilor a trecut moşia din proprietatea Bisericii Greco-Catolice în proprietatea Mitropoliei din Sibiu. Palatul a fost renovat în întregime iar în 24 iunie 1925, a fost inaugurat aici un centru de recreere pentru artişti şi scriitori.
După 1948, domeniul a fost naționalizat, iar în anii ’70, palatul a intrat în proprietatea Întreprinderii Agricole de Stat, fiind transformat în depozit de fructe, destinație pe care a avut-o până în anii ’90, ajungând într-o stare avansată de degradare. Ministerul Culturii a inițiat un proiect de cercetare, restaurare și consolidare, palatul urmând să devină casă de odihnă pentru oameni de cultură. Din lipsă de fonduri proiectul a fost încredințat primăriei locale care în 2006 a concesionat domeniul pentru 49 de ani companiei Carmolimp ltd. din satul Ucea de Jos, care propunea un proiect de transformare a palatului într-un hotel de patru stele. Renovarea a început în anul 2010.
Surse: https://www.stelian-tanase.ro/palatul-brancovenesc-de-la-sambata-de-sus/https://curti-brancovenesti.ro/date-istorice/palatul-de-la-sambata-de-sus
Text & Foto: Axelanti
Chiar mai asteptam noutati, ca mai sunt multe de explorat in tara asta, si chiar in strainatate